In Denemarken geven varkenshouders de voorkeur aan de kruising van Duroc-beren met DanBred Landrace-Yorkshire-zeugen. In andere Europese landen, zoals ook in onze regio, wordt doorgaans gekozen voor Piétrain in de mannelijke lijn. Aan het SEGES Danish Pig Research Centre zocht men uit wat de voordelen zijn van elke kruising. Men keek in het bijzonder naar berengeur en resultaten bij de slacht.
Bij de kruising met Duroc vond men het laagste skatolgehalte in het vet. Vlees van deze dieren werd dan ook het minst vaak afgekeurd voor berengeur in het slachthuis. Beide kruisingen scoorden echter laag voor deze parameter. Terwijl vlees van de kruising met Piétrain in 7 procent van de gevallen werd afgekeurd, was dit voor Duroc 3 procent.
Androstenone, het andere feromoon dat verantwoordelijk is voor berengeur, was dan weer in hogere gehaltes terug te vinden bij beren van de kruising met Piétrain. Omdat er in Deense slachthuizen echter niet op deze stof gecontroleerd wordt, hadden de concentraties geen invloed op de hoeveelheid afgekeurd vlees.
Daarnaast onderzochten de wetenschappers het verschil tussen het levend gewicht voor de slacht en het karkasgewicht. Dit verschil was het grootst bij de afstammelingen van de Duroc-beren en bedroeg 24,2 procent. Bij de andere groep werd er een verschil van 23,1 procent waargenomen. Voor dit kenmerk scoorde de kruising met Piétrain dus aanzienlijk beter.
Bron: Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf editie België januari 2020.