ABS noemt Europese Top ‘flop voor landbouw’

Ook het Algemeen Boerensyndikaat is niet te spreken over de uitkomst van de Europese top die van 17 tot 21 juli in Brussel werd gehouden. “Onze sector werd gewoonweg gebruikt als pasmunt”, stelt het ABS in een perscommuniqué. 

Het ABS benadrukt dat een stevig Vlaams ‘Strategisch Plan GLB 2021-2027’ meer dan ooit aangewezen is. Dat Strategisch Plan moet volgens de landbouworganisatie binnen de geboden financiële mogelijkheden focussen op de échte actieve landbouwers en aandacht hebben voor ‘voldoende intrede-garanties voor de volgende generaties, met zekerheden op het vlak van inkomensopbouw en met het oog op de leefbaarheid van ons Vlaams platteland’.

Advertising

Geen voorbeeld nemen aan Frankrijk en Spanje

Het ABS gruwt bij de gedachte aan Franse of Spaanse toestanden van leeglopende dorpen en stelt daarom met klem dat ‘alleen een financieel Europees beleid dat toelaat om verder te investeren, te innoveren, zorg te dragen voor fauna en flora en omgeving zal ons helpen de maatschappelijke verwachtingen die in ons gesteld worden waar te maken. Alleen een voldoende hoge maatschappelijke verloning voor alle niet-economische investeringen die wij moeten waarmaken als landbouwsector zal daartoe bijdragen’.

Gigantische dwaasheid

De voorziene afbouw van de directe inkomenssteun met 5 procent (pijler 1 van het GLB) en de afbouw van de steun voor plattelandsontwikkeling met 15 procent (pijler 2) zijn volgens het ABS ‘een gemiste kans om vanuit de EU een erkenning voor onze sector uit te spreken. De directe Europese inkomenssteun voor de landbouwsector vormt een basisinkomen en is voor een aantal sectoren cruciaal om verder te kunnen. Deze directe steun is essentieel ter compensatie van de volledige liberalisering van de Europese productie en markten en essentieel voor een blijvende garantie op veilig, gezond en voedzaam voedsel uit Europa’.

“Een grootmacht die zijn eigen voedselproductie niet meer als prioriteit ziet, zoveel dwaasheid hebben ze nog nooit gezien”, besluit de nota.

Bron: naar ABS – 22 juli 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: