In een persbericht stelt het ABS andermaal de penibele situatie waarin de Vlaamse varkenshouderij verkeert aan de kaak. “Willen de overige ketenpartners een toekomstgerichte en duurzame varkenssector, dan wordt het hoogtijd dat er een einde komt aan deze slechte margeverdeling doorheen de keten. Zo niet, dan breekt de ketting”, luidt het met zoveel woorden.
Het Algemeen Boerensyndikaat duidt erop datde Vlaamse varkenssector de laatste jaren geconfronteerd wordt met een opeenstapeling van problemen.
- De vaststelling van Afrikaanse varkenspest in ons land in september 2018 zorgde voor het stilvallen van zo goed als alle export naar derde landen. In een land waar 2/3 van de geproduceerde varkens op de export moet, zorgt dit natuurlijk voor de nodige problemen. Na enige tijd werd een evenwicht gecreëerd; maar wel tegen een bepaalde kostprijs: de Belgische prijzen bleven ver onder het Europees gemiddelde.
- De intrede van Covid-19 en de AVP in Duitsland in de loop van 2020 heeft het evenwicht op de markt grondig verstoord in Europa, wat in het najaar 2020 leidde tot historisch lage varkensprijzen.
- De Covid-19 pandemie heeft er ook voor gezorgd dat de prijs van quasi alle producten/diensten ter wereld sterk gestegen is. Om te kunnen exporteren bijvoorbeeld, zijn zeecontainers nodig. De prijs om een container te verschepen is van 4.000 euro voor Covid-19 naar 15.000 euro gestegen. Dit terwijl de prijs voor voeding in de winkel weinig gestegen is.
- Komt daarbij ook de serieus toegenomen grondstofprijzen, mede veroorzaakt door de massale opkoopstrategie van de Chinezen. Een kilo varkensvlees produceren kost de varkensboer hierdoor ongeveer 30 cent meer. Dit is nog zonder calculatie van andere gestegen kosten. Deze gestegen kosten hebben zich niet vertaald in een voldoende hogere verkoopsprijs. De rekeningen van menig varkenshouder kleuren hierdoor bloedrood.
Ons Vlaams varkensvlees moet zeker niet onderdoen voor de productie in andere landen. Toch leert een vergelijking dat de varkenshouders in onze buurlanden gemakkelijk 18 cent per kg varkensvlees meer krijgen dan onze Vlaamse varkenshouders.
Het ABS klaagt dan ook aan dat de varkenshouder al een geruime tijd de zwakste schakel in de keten is, terwijl alle andere schakels hun marges behouden.
“Zo kan het niet langer, wij eisen dat varkenshouders een marge mogen behalen. Slachthuizen, verwerkers en handelaars hebben de taak om varkens te slachten, te versnijden en te vermarkten aan een correcte prijs. Een correcte prijs, die voor onze kwekers de vergelijking met onze buurlanden kan doorstaan en niet de dumpingprijzen die nu op de kap van de varkenshouder gehanteerd worden”; besluit het persbericht.
Bron: ABS