Tijdens zijn bezoek aan de landbouwbeurs te Parijs afgelopen weekend liet EU-landbouwcommissaris Phil Hogan verstaan dat met Europese steun ‘een aanzienlijke hoeveelheid’ varkensvlees uit de markt zal worden genomen om de prijs te ondersteunen. De maatregel zal op dinsdag 24 februari meer dan waarschijnlijk bevestigd worden op een bijeenkomst van het Comité van de Regio’s in Brussel.
De Boerenbond reageerde vrijwel onmiddellijk ‘voorzichtig positief’. Toch wees de vakorganisatie er in een persmededeling op “dat de opslag van varkensvlees enkel efficiënt zal zijn als men aan de steunmaatregel verplichte export koppelt. Varkensvlees dat tijdelijk opgeslagen wordt om later op de Europese markt verkocht te worden, zal binnen enkele maanden de markt terug verstoren. Varkensvlees dat gestockeerd wordt en verplicht buiten Europa moet verkocht worden, zal de interne markt niet ontwrichten op het ogenblik van verkoop.”
Pieter Verhelst, adviseur Europees en internationaal beleid, studiedienst Boerenbond, constateerde nog dat Hogan met de aankondiging erkent dat de varkenshouderij in een crisissituatie zit die niet veroorzaakt wordt door structurele problemen zoals overproductie. “De varkenshouderij voelt immers, een jaar na datum, nog altijd de gevolgen van de boycot die Rusland in januari 2014 uitriep tegen varkensvlees uit de Europese Unie”, klonk het.
Ook het Algemeen Boerensyndicaat is tevreden dat er eindelijk iets gebeurt ten goede van de varkenssector, maar heeft toch vragen bij de private opslag van varkensvlees. “Wat brengt dit als oplossing naar de varkenshouder? Zijn dit oplossingen op lange termijn?”, vraagt varkenshouder Bart Vergote zich in een persmededeling af. “Door de opslag wordt het aanbod verkleind wat de prijzen kan doen verhogen, maar na een viertal maanden terug de prijzen kan doen kelderen. Het vlees dat ingevroren wordt moet immers vroeg of laat terug op de markt gebracht worden, zo zal het aanbod de pan uitrijzen met terug scherpe prijsdalingen als gevolg. Met andere woorden, wie heeft baat bij zo’n subsidie voor opslag van varkensvlees? Zeker niet de varkenshouder. Inderdaad, de uitbaters van diepvriezers!”
Het ABS herhaalde ook dat het al meerdere malen gepleit heeft om Europese maatregelen op te stellen die een gezonde evenwichtige varkensmarkt teweeg brengt en dit met een lange termijnvisie. Bart Vergote verduidelijkt: “Zoals het geven van een subsidie bij het lichter slachten van de varkens en, in Vlaanderen, het opschorten van uitbreiding van de varkensstapel mits mestverwerking, enz.”