Per 28 januari 2019 zette het FAVV de teller van door Afrikaanse varkenspest geïnfecteerde everzwijnen in de regio van Etalle op 389, alweer 44 stuks meer dan vorige week.
Na de aanpassing van de afbakening van de beperkingsgebieden in ons land – ter herinnering: de zone I (bufferzone) en II (besmette zone) werden alle twee uitgebreid in westelijke richting – loopt de zone II nu tot aan de Franse grens.
Fransen grijpen drastisch in
Frankrijk heeft inmiddels beslist om twee observatiezones met bijhorende maatregelen in te stellen op 3 en 10 kilometer van onze landgrens. Onze zuiderburen plaatsen nu een omheining die aansluit bij op de nieuwe omheining gelegen in de ‘versterkte observatiezone’ in België.
Het luidt nu dat militairen de jagers zullen bijstaan om binnen het afgebakende gebied naar schatting 500 à 600 potentieel besmette everzwijnen af te schieten. De soldaten zullen ook helpen om vallen te plaatsen.
Voor meer over de Franse maatregelen klik op onderstaande link: https://agriculture.gouv.fr/peste-porcine-africaine-le-detail-des-mesures-de-prevention
Prijsherstel blijft uit
In de Drietand van 25 januari 2019 klaagt ABS-voorzitter Hendrik Van Damme andermaal aan dat ‘de Vlaamse varkenshouder cash de rekening gepresenteerd krijgt’.
“Een uitgesproken meewerkend houding en concreet actieplan ter afschot van everzwijnen blijft in Wallonië uit, drukjachten links en rechts niet te na gesproken”, schrijft Van Damme. Hij verwijt ‘bepaalde spelers in de varkensketen’ inmiddels ook eigenbelang. Een volledig prijsherstel van onze varkens laat inderdaad al te lang op zich wachten.
Onbegrip straks woede
Het gebeuren zette volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd vorige week aan tot een oproep via Facebook aan de sector om op straat te komen. Zover kwam het alsnog niet.
Van Damme waarschuwt echter. “Frustratie en onbegrip is er al lang, maar dat begint stilaan om te slaan in woede over de zoveelste dubbele agenda die bepaalt hoe groot of hoe klein het verlies wordt bij de boer”, schrijft hij. De ABS-voorzitter benadrukt nog dat de overheid meer moet inzetten op het doordrukken van het regionaliseringsprincpe. Daarbij wordt de besmette zone aanzien als ‘niet-Belgisch’ voor gedomesticeerde varkens (die er toch niet meer zijn, want geruimd).