Bij het afsluiten van werkweek 47 gaf de verse update (per 23.11.2018) van het FAVV aan dat er tot nog toe alles samen 167 AVP-geïnfecteerde everzwijnen gevonden zijn in België. Dat is een status quo t.o.v. vorige week. Afgelopen week was er wel AVP-gerelateerd vakbond- en politiek nieuws te rapen. Een samenvatting.
Zowel ABS als BB stelden het aanslepend prijsverschil (in ons nadeel) tussen onze landelijke noteringen van zowel biggen als vleesvarkens, en de buitenlandse prijzen aan de kaak. Het luidt dat er met FEBEV, de federatie van de slachterijen en de vleesverwerkers, een ‘open gesprek’ was. De BPG-notering (geslacht) werd met 2,5 cent verhoogd, maar er blijft een kloof. Vooral problemen rond de afzet van het vijfde kwartier worden daarvoor als reden aangehaald.
Er was ook overleg met minister Schauvliege. Die engageerde zich naar verluidt om tegemoet te komen in de Rendac-factuur en zou overleggen met de banken over uitstel van aflossingen en het verlenen van overbruggingskredieten. Op Europees niveau worden ondersteuningsmaatregelen gevraagd en extra middelen voor exportpromotie.
Het is afwachten wat er van bovenstaande finaal effectief terechtkomt.
Nog op politiek vlak heeft europarlementslid Hilde Vautmans (OpenVLD) een strengere controle op het transport van everzwijnen binnen de EU gevraagd om de kans op verspreiding van AVP te verkleinen.
En op EuroTier pleitte Clemens Tönnies, ceo van de gelijknamige vleesgigant, ervoor dat men bij handelsakkoorden onderscheid gaat maken tussen een uitbraak van AVP bij everzwijnen en die bij varkens. Zolang er geen varkens geïnfecteerd zijn zouden er geen landgrenzen gesloten mogen worden. Er zal nog wel heel wat water naar de zee vloeien vooraleer dat het in de praktijk zover is, maar in acht genomen dat de Afrikaanse varkenspest wellicht een permanente bedreiging voor de varkenshouderij wordt, geeft dit toch weer een vleugje hoop. Overigens gaat men er in Duitsland zelf steeds meer vanuit dat men er vroeg of laat ook door AVP getroffen wordt. Dan zullen de dingen echt wel moeten veranderen.
Afgelopen week was er ook alweer AVP-nieuws uit China. Daar zijn nu ook uitbraken vastgesteld in de provincie Sichuan. Deze zuidelijke provincie huisvest zo’n 10 procent van de nationale varkensstapel. De Afrikaanse varkenspest zit nu in alle Chinese productiegebieden. Het kan bijna niet anders of dit zal een positieve weerslag hebben op de wereldwijde vraag naar varkensvlees.