Onder invloed aan de massa berichten over het coronavirus mag onze waakzaamheid ten aanzien van Afrikaanse varkenspest niet verslappen. Met per 7 april 2020 5.030 everzwijnkadavers gecontroleerd op het AVP-virus blijft de teller van het aantal positieve gevallen in België onveranderd op 833. Wereldwijd blijft het virus echter voortwoekeren.
De Afrikaanse varkenspest maakt nog steeds dagelijks nieuwe slachtoffers. Naast de pandemie in Azië, waar besmettingen zijn gemeld in China, Mongolië, Vietnam, Cambodja, Hong Kong, Noord-Korea, Filipijnen, Zuid-Korea, Oost-Timor, Myanmar, Laos en Indonesië, is het virus inmiddels ook officieel vastgesteld in de regio Oceanië. In Papoea Nieuw-Guinea werden eind maart 4 uitbraken vastgesteld.
Noodplannen
Als reactie op het nieuws dat in Papoea-Nieuw-Guinea AVF is vastgesteld, is in Australië een pakket aan maatregelen afgekondigd. De Australische overheid heeft 66,6 miljoen dollar vrijgemaakt om onder meer de grenzen te beveiligen en meer controles met speurhonden te kunnen doen. Bij twee postverzamelcentra worden scanners geplaatst om te voorkomen dat besmette etenswaren het land in komen.
Ook in Amerika is inmiddels een noodplan aangenomen om AVF buiten de deur te houden.
Nieuwe besmettingen in Europa
In februari werd nog een besmetting in Griekenland vastgesteld. Deze besmetting is vermoedelijk de grens overgestoken met Bulgarije.
In het Oostblok heeft de ziekte de afgelopen jaren flink huisgehouden met besmettingen in Litouwen, Letland, Estland, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië en Servië. Tsjechië heeft als enige de ziekte weer uit het land weten te krijgen.
In Polen werd op 6 april de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bevestigd op een bedrijf met 10.000 varkens. Dit was de tweede uitbraak in krap 2 weken tijd op een commercieel bedrijf in het westen van Polen, waar vooral grote geïndustrialiseerde bedrijven zijn. Deze bedrijven zijn op Westerse leest geschoeid en bevinden zich bovendien op ongeveer 100 kilometer van de Duitse grens
Daarmee schuift AVF steeds verder op naar het westen. Eerder werden al besmette wilde zwijnen gevonden op enkele tientallen kilometers van de Duitse grens. De coronaperikelen bemoeilijken bovendien het nemen van preventieve maatregelen. Alleen bij hoge uitzondering mogen jagers zich verenigen om wilde zwijnen preventief af te schieten.
Bron: naar Rob van Ginneken – Varkensbedrijf editie Nederland april 2020