Het samenwerkingsverband van Dierengezondheidszorg (DGZ) en Melkcontrolecentrum (MCC) heeft zwaar geïnvesteerd in bouw- en verbouwwerken op zijn sites in Lier en Torhout.
Opzet is ook in de toekomst nadrukkelijk aanwezig te blijven in zowel het oosten als het westen van Vlaanderen. “En dit met een infrastructuur die toelaat toekomstige uitdagingen aan te gaan en nieuwe opportuniteiten en partnerschappen in de sector te exploreren”, klonk het bij de officiële opening op 24 oktober 2017.
Krachtenbundeling
Kosten besparen, winst halen en de veehouders diensten verlenen aan een optimale kwaliteit-prijsverhouding door samenwerking. Ziedaar het uitgangspunt van de toenadering van DGZ en MCC. Die wordt sinds 2008 steeds concreter. Gestart met samenwerking op het gebied van transport van laboratoriumstalen en andere dierlijke materialen, werden er vanaf 2012 ook synergiën gezocht inzake logistiek, ICT en dienstverlening. Sinds 2016 onderhandelen MCC en DGZ tevens over samenwerking op gebied van algemene diensten (personeel, financiën en administratie) en de laboratoriumactiviteiten. Het dalend aantal veehouders dwong hen daartoe. De talrijke gelijkenissen tussen beide organisaties boden de opportuniteit. DGZ en MCC zijn immers vzw’s in 2000 ontstaan uit een fusie op gewestelijk niveau uit vijf provinciale structuren. Hun opdrachten werden door de federale overheid erkend voor vergelijkbare kernactiviteiten.
Geen fusie
De beslissing tot sluiting van de site in Drongen noodzaakte tot uitbreiding van de DGZ-site in Torhout. In Lier opereren MCC en DGZ sinds 2008 bovendien vanuit hetzelfde gebouw. Waarom dan geen fusie? En waarom werd er niet meteen besloten tot het moderniseren van slechts één locatie voor geheel Vlaanderen?
Dat een effectieve fusie niet voor meteen is, heeft enerzijds te maken met het feit dat de organisaties federaal erkend zijn en er dus wetswijzingen noodzakelijk zijn. Anderzijds zijn de respectievelijke raden van bestuur verschillend samengesteld. Bij DGZ bepalen veehouders (melkveehouders, vleesveehouders, varkenshouders en pluimveehouders) het beleid. Bij MCC is er een 50/50-verhouding tussen leveranciers/melkveehouders en afnemers/zuivelindustrie.
Alle activiteiten in Lier concentreren zou finaal wellicht wel goedkoper zijn, maar of de dagelijkse werking daarmee efficiënter zou verlopen is zeer de vraag. De huidige mobiliteitsproblematiek in Vlaanderen is immers danig complex dat de aanvaardbare responstijden voor zowel de logistieke als ondersteunende activiteiten van de buitendiensten ongetwijfeld in het gedrang zouden komen. Bovenal echter willen DGZ en MCC de band met de klant op het terrein blijven onderhouden. Ten slotte speelde hier ook de zorg om de mutatieproblematiek van het personeel. Dat er van de 55 medewerkers aan de slag bij DGZ-Drongen slechts 5 de overstap naar Torhout niet maakten, getuigt van een zeer weloverwegen beslissing in deze.
Op 23 juni laatstleden beslisten beide raden van bestuur wel dat een aantal activiteiten zal ondergebracht worden in een nog op te richten coöperatieve vennootschap. Dat staat naar verluidt te gebeuren in ‘de eerste helft van 2018’.
De toekomst is vandaag
Voor de verbouwingen werd in Torhout 4 miljoen euro neergeteld; in Lier beliep de factuur 1,7 miljoen euro. De vernieuwde gebouwen mogen dan ook best gezien zijn. Ze zijn getypeerd door open ruimten met veel glas, licht en plaats. Een insteek die past in het credo van samenwerking. DGZ-voorzitter Marcel Heylen werd er zowaar lyrisch van. “Uitgangspunt waren de waarden die we al enkele jaren vooropstellen: transparant, ondersteunend, professioneel en betrouwbaar”, klonk het vanop het spreekgestoelte in Lier. Een boodschap die goed aankwam in Torhout, waar de genodigden alles konden volgen op een groot scherm. Omgekeerd kon het publiek in Lier de speeches in Torhout netjes volgen. Waarmee meteen geïllustreerd werd dat de vernieuwde gebouwen zich ook lenen voor telewerken en vergaderen op afstand.
De burgemeesters van zowel Lier als Torhout kwamen hun steun betuigen. Ze beaamden beiden dat ‘DGZ+MCC klaar is voor een nieuw hoofdstuk’. Herman Dircks (gedelegeerd bestuurder FAVV) bleek vooral overtuigd van de toegevoegde waarde van de samenwerking en integratie van beide vzw’s gelet op ‘de sterk verminderde budgetten van de laatste jaren en de blijvend belangrijke rol van DGZ en MCC in het sanitair beleid.’
Middels een video-boodschap feliciteerde minister Joke Schauvliege de partijen voor hun absolute keuze voor samenwerking. “Onze uitdaging bestaat er immers in meerwaarde te creëren zodat de landbouwer loon naar werken krijgt”, zei de minister nog.
Bron: DGZ opening site Torhout 24 oktober 2017