De G30 – de varkenstop op 1 februari 2016 gehouden – heeft 30 actiepunten opgeleverd waarmee de sector, de overheid en de onderzoekswereld al aan de slag gingen. Vanaf januari 2017 wordt de actielijst regelmatig aangevuld. Hierbij een eerste stand van zaken.
Ter herinnering: de 30 actiepunten zijn via twee online consultatierondes aan de brede keten voorgelegd en goed bevonden. De actielijst kan geraadpleegd worden via www.vlaanderen.be/landbouw (rubrieken dier > varkens > varkenstop-G30). Uitvoerders van de actiepunten zijn de sector, de overheid, de onderzoekswereld of een combinatie. Doel van de G30-varkenstop was immers de varkenssector in zijn geheel meer weerbaar en rendabel te maken, een gedeelde verantwoordelijkheid dus.
Bijkomende initiatieven van belanghebbenden die passen binnen de actiepunten kunnen daarvoor worden aangemeld via lieve.desmit@lv.vlaanderen.be en/of suzy.vangansbeke@lv.vlaanderen.be.
Enkele van de 30 actiepunten worden al voorbereid of uitgevoerd. Een voorproefje:
Actiepunt 6. Verspreiding van een wekelijkse elektronische nieuwsbrief waarin de beschikbare marktinformatie en de meest recente marktontwikkelingen vertaald worden in een heldere marktanalyse. De Vlaamse overheid en de VPOV (Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders cvba) nodigen alle Vlaamse varkenshouders uit om deel te nemen aan het Project “Marktkennis, marktinformatie en marktintelligentie”. Doel van dit project is om de producenten te informeren over de marktwerking, de prijsbewegingen op de markt en het waarom van deze prijsbewegingen. Wie zich aanmeldt zal gratis elke week informatie krijgen (via e-mail en WhatsApp).
Inschrijven kan via deze link: https://www.flexmail.eu/f-4fc3e5277f0fcf3e of door te mailen naar: info@vpov.be.
Actiepunt 7. Informatiebronnen van overheidsdiensten en verschillende schakels in de keten beter in kaart brengen en ontsluiten.
Op de website van het departement was er al een uitgebreid overzicht beschikbaar van de evolutie van de marktprijzen voor vleesvarkens, biggen en veevoeders, de prijsmutaties voor de deelstukken, alsook de slachtcijfers. Deze gegevens werden op 12 januari aangevuld met een extra dashboard dat een grafisch overzicht geeft van de meest recente markt- en prijsinformatie. De al beschikbare informatie werd uitgebreid met een overzicht van de laatste import- en exportgegevens voor varkensvlees. Het dashboard wordt (normaalgezien) wekelijks geactualiseerd.
Een gelijkaardig dashboard is ook beschikbaar voor alle andere sectoren, zie: https://lv.vlaanderen.be/nl/voorlichting-info/actuele-prijs-en-marktinfo
Actiepunt 13. De uitgebreide mogelijkheden die VLIF-innovatiesteun mogelijk maakt maximaal benutten voor de varkenssector.
Innovatieve projecten in de land- en tuinbouw kunnen via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds financieel ondersteund worden. In de nieuwe ronde wordt 7,7 miljoen euro toegekend, waarvan 3 miljoen euro wordt voorbehouden voor de veehouderij. De VLIF-steun bedraagt 40 procent van de subsidieerbare projectkosten en is maximaal 200.000 euro. De steun kan aangevraagd worden tot 31 maart 2017.
Innovatie wordt hierbij ruim geïnterpreteerd: ook product- of procesinnovaties komen in aanmerking. Aan de varkenshouders hiervan optimaal gebruikt te maken.
Actiepunt 27. Nagaan welke visie/strategie de bedrijven hanteren en structuur beter in kaart brengen d.m.v. een ruime bevraging bij de Vlaamse varkenshouders.
In september 2016 stuurde het Departement Landbouw en Visserij een elektronische enquête naar 3.401 varkenshouders. De respons was zeer hoog: 1.171 varkenshouders (34,4%) hebben geantwoord en de vragenlijst geheel of gedeeltelijk ingevuld. De enquête peilde naar specifieke knelpunten, afzet en relaties in de keten, structurele ontwikkelingen en toekomstplannen en -perspectieven. Daarnaast werden varkenshouders een aantal stellingen voorgelegd over hun bedrijf en de sector. De Vlaamse varkenshouders kregen zo de kans om zelf input te geven over de toestand van de sector en toekomstgerichte voorstellen te doen.
Bron: Departement Landbouw en Visserij – 17 januari 2017