De Belgische varkenssector werkt aan een eigen dierenwelzijnslabel dat retailers toelaat om hun klanten lokaal varkensvlees aan te bieden dat gegarandeerd volgens verregaande bovenwettelijke dierenwelzijnsnormen geproduceerd werd. Vanwege Belpork luidt het dat ‘het nieuwe label elke retailer die van het label gebruik zal maken de kans zal bieden om eigen accenten te leggen op eventuele bijkomende inspanningen die zij en hun klanten belangrijk vinden’.
Deze dierenwelzijnsmodule bouwt verder op BePork, het generieke kwaliteitssysteem dat geldt als markttoegangsvoorwaarde voor de varkenssector en dat gelanceerd werd op 1 januari 2021. Het initiatief krijgt steun van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.
De module dierenwelzijn ligt in lijn met systemen als Beter Leven Keurmerk in Nederland en het Initiative Tierwohl in Duitsland. “Bedrijven die volgens de nieuwe module dierenwelzijn gekeurd zijn, komen op een gelijkaardig internationaal niveau als de gerenommeerde Nederlandse en Duitse keurmerken”, luidt het vanwege Belpork, de vzw die het geheel coördineert.
De introductie van dit label moet de consument meer bewuste keuze bieden in het vlees dat in zijn winkelmand belandt. Het is de eerste keer dat in ons land een nationaal dierenwelzijnslabel gelanceerd wordt. Eerder zou Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts met een Vlaams label uitpakken. Maar daar is vooralsnog niks van terecht gekomen.
Met dit initiatief wil de sector een echte level playing field verzekeren op vlak van dierenwelzijn binnen de Belgische varkenssector.Producenten kunnen zich verder differentiëren op het niveau van hun eigen bedrijf door nog extra in te zetten op dierenwelzijn. “Op die manier kunnen ze retailers en consumenten meerwaarde bieden, waarbij ze mogelijk ook een eerlijke prijs kunnen krijgen voor de meerwaarde die ze creëren”, wordt vanuit Belpork nog geargumenteerd.
De bal ligt inmiddels bij de retail. Vanuit Belpork wordt immers benadrukt dat het label – dat overigens nog geen naam heeft – zich ‘vraaggestuurd’ moet ontwikkelen. “Zij moeten het eerst aanbieden aan hun klanten vooraleer we van start kunnen gaan. Maar de sector is wel klaar om dit op korte termijn te implementeren”, verklaarde Belpork-coördinator Liesbeth Pluym op VILT (6 oktober).
Afwachten dus wanneer de uitrol op de varkensbedrijven zal beginnen en wat de effectieve impact op de afzet van Belgisch varkensvlees zal zijn.
Voor een heropfrissing van BePork herlees: Maak nader kennis met BePork