De veehouderij beleeft moeilijke tijden. Niet alleen in Frankrijk, maar ook bij ons en eigenlijk in heel West-Europa lijdt de sector onder de slechte prijsvorming. Boerenbond pleit in een persmededeling voor structurele oplossingen.
Deze veehouderij wordt getroffen door een onevenwicht tussen vraag en aanbod. In de varkenshouderij blijft het aanbod stijgen, vooral als gevolg van productietoenames in de Oost-Europese lidstaten. Op de zuivelmarkten valt op dat de Europese productie sedert april fors toegenomen is, meer bepaald door de afschaffing van de individuele productiequota.
Tegelijk kampt de veehouderij nog met de gevolgen van het Ruslandembargo. Rusland was de afgelopen jaren goed voor bijna een kwart van de Europese varkensvleesexport. Voor bepaalde zuivelproducten zoals boter en kaas bedroeg het exportaandeel naar Rusland respectievelijk 27 en 33 procent. Ook voor de rundvleesmarkt is het Ruslandembargo niet zonder gevolgen. Alternatieve exportmarkten zoals onder meer China blijken tot nog toe niet in staat om het exportverlies naar Rusland goed te maken. Zo staat momenteel de Chinese economische groei zwaar onder druk, waardoor de vraag het laat afweten. Met name de zuivelsector ondervindt dit aan den lijve. Ondanks de lage koers van de euro sputtert de export.
- Boerenbond had de voorbije weken regelmatig overleg met de verschillende overheden, zowel op Europees, nationaal als op regionaal niveau.
- Zo vraagt de vakorganisatie dat de Europese Commissie dringend exportondersteunende maatregelen instelt.
- Minister Borsus zal volgens de BB bij zijn collega’s onder meer aandringen op een vrijstelling voor de betaling van de sanitaire bijdragen in de varkenshouderij.
- Boerenbond vraagt ook om na te gaan of een schuldherschikking voor land- en tuinbouwbedrijven kan overwogen worden.
- Op Vlaams niveau werd bij minister Schauvliege onder andere gevraagd om bij de uitvoeringsbesluiten van MAP 5 rekening te houden met het kostenplaatje en om na te gaan of de Rendac-factuur dit jaar kan verlicht worden.
- Boerenbond vraagt om op Europees niveau werk te maken van een langetermijnvisie.
“Afspraken in de keten kunnen een duidelijk kader scheppen voor evenwichtige onderhandelingen en relaties tussen aanbieders en kopers. Faire marges voor alle schakels in de agro-voedingsketen zijn een voorwaarde voor de verdere duurzame ontwikkeling van onze land- en tuinbouw. Vandaag ontbreekt het kader daarvoor. Dat kader kan enkel uitgewerkt worden in de Europese eenheidsmarkt en vandaag schiet Europa hier tekort”, besluit de mededeling.