“Het is genoeg geweest. Meer dan genoeg! Ons geduld is op. De retailsector heeft tijd gehad om gemaakte fouten recht te zetten. Maar dit gebeurt niet.” In een persbericht kondigt het Algemeen Boerensyndicaat deze namiddag acties aan bij diverse grootwarenhuizen.
Volgens de landbouworganisatie barst de strijd om de laatste consument vandaag uit zijn voegen. “Op elke hoek van de straat vind je een niet één, maar meerdere grootwarenhuizen, elk op zoek naar klanten. De jacht op klanten wordt gevoerd met stuntprijzen op verse producten. Dit is enkel mogelijk door de primaire producent als slaven te behandelen”, schrijft het ABS. “Acties als ‘zaam’, waarmee de retail zichzelf duurzaamheid een duurzaam jasje aanmeet, hebben veel weg van een slechte komedie, waarbij zelfs de komiek zijn eigen grappen niet meer leuk vindt.”
Koop uitsluitend Vlaams varkensvlees
De varkenscrisis vandaag toont schrijnend hoe retailers hun aankopers aanzetten de prijs nog verder te doen dalen, luidt het verder. “Maar in het ketenoverleg schuiven ze dan zelfs de volledige verantwoordelijkheid van zich af. Dat er structureel iets moet veranderen in de varkenshouderij moet iedereen nu, en niet morgen, erkennen. Echter, vandaag is er wel de noodzaak om de Vlaamse varkenshouders te beschermen tegen nog verdere verliezen. De retailsector kan daar al aan tegemoet komen door te starten met het enkel en alleen, en dit ook voor verwerkte producten, aankopen van Vlaams varkensvlees en de varkenshouder een deftige marge te gunnen.”
Drievoudig eisenpakket
Met hun actie van vandaag eist het ABS dat ook de retailsector:
- zijn steun uitspreekt voor de Vlaamse landbouwers en hun producten naar waarde vergoedt i.p.v. steeds minder voor deze producten te betalen. “Een crisisbijdrage voor de varkenshouderij zou hier niet meer dan verantwoord zijn.”
- de prijs van de melk terug naar boven optrekt; “zodanig dat deze opnieuw geloofwaardig is voor de melkveehouders en de druk verminderd wordt naar de melkerijen.”
- er op een deftige manier wordt omgegaan met de kippenboeren. “Als je jarenlang eist dat de kip zo goedkoop mogelijk gekweekt moet worden, dan krijg je waar je voor betaalt. Een mea culpa zou op zijn plaats zijn.”