Ondanks de annulering van Agribex 2021 ging Koningin Mathilde in op de vraag van de Fedagrim om de geplande ontmoeting met acht vrouwen actief in de landbouw – en dit in het kader van de Ladies’ Day – toch te laten doorgaan. Hare Majesteit werd op 9 december 2021 ontvangen op het Koeweidehof in Merchtem (Vlaams-Brabant). Ze ging er in gesprek met melkveehoudster Marijke d’Hertefelt evenals de andere dames betrokken bij de geannuleerde Ladies’ Day.
Gracienne Geenens, bezieler van de Ladies’ Day: “De idee van de Ladies’ Day is en blijft de vrouwen in de kijker te zetten. Ze zijn vaak in onze sector de spil van het bedrijfsleven. Al die dames hebben hun zorgen. De landbouw heeft het vandaag zeer moeilijk. Heel wat uitdagingen liggen voor ons. Het maatschappelijk debat over landbouw wordt vaak gekleurd door zwart-wit berichten waarbij elke nuance verloren gaat en waarbij vooral de sector negatief gepercipieerd wordt. Landbouw is vaak het kind van de rekening en als je dan nog eens geconfronteerd wordt met zware financiële rekeningen die investeringen moeilijk maken en het rendement van je bedrijf hypothekeren, dan lijkt het mij maar normaal dat de moed in je schoenen zinkt. Het feit dat Hare Majesteit deze gesprekken wil hebben, is een opsteker. Hier putten onze dames, en bij uitbreiding alle dames in de landbouw- en aanverwante sectoren, moed uit. Daarvoor doen we dit. Daarvoor dient die Ladies’ Day en ook al is die niet op Agribex georganiseerd als dusdanig, Agribex is flexibel en bewijst vandaag dat het een platform voor discussie is.”
Behalve Marijke d’Hertefelt en Gracienne Geenens konden ook Mieke Verniest, Siska Vanpeteghem, Anne-Cathérine Dalcq, Murielle Joskin, An Deneffe en Betty Eeckhaut ruim een uur met Koningin Mathilde spreken.
Na afloop van dat gesprek bracht de koningin nog een kort bezoek aan de stallen op het melkveebedrijf met innovatieve technieken zoals een automatische voederrobot, een melkrobot en een biogasinstallatie. Het bedrijf is een toonbeeld van duurzame melkveehouderij.
“Voor ons is het goed dat we iedereen, en dus ook Hare Majesteit, kunnen uitleggen dat duurzaamheid een breed begrip is”, verklaarde Marijke. “De veehouderij staat veel te vaak in een slecht daglicht, gecatalogeerd als uitstoters van broeikasgassen. Wij doen er hier alles aan, en ik weet dat heel wat andere bedrijven die inspanningen ook leveren, om die broeikasgassen op te vangen. Methaan wordt bij ons verwerkt tot energie via onze biogasinstallatie. Op onze akkers houden we koolstof CO2 vast in de grond door zo weinig mogelijk de grond te keren. De landbouw is een partner in de klimaatstrijd. Maar het wordt hoog tijd dat die boodschap ook eens gegeven wordt. Wie ons bestrijdt, doet dat te vaak met te weinig kennis van zaken. Ik ben blij dat Hare Majesteit die boodschap wel gecapteerd heeft. Zij heeft kennisgenomen van onze inspanningen die op dat vlak doen. Hopelijk is die luisterbereidheid een voorbeeld voor iedereen. Luisteren en praten is de beste manier om de uitdagingen van morgen aan te pakken zodat onze kinderen een schitterende toekomst voor zich hebben. Dat is de taak van een landbouwer en in het bijzonder van elke landbouwersvrouw.”