De vorige periode dat het voer zo duur was als nu, was in de jaren 2012-2013. Met de prijsstijging van de voorbije maand (november +15 euro/ton) werd echter ook dit record gebroken. Met de gelijkblijvende prijzen voor biggen en varkens zorgt dit uiteraard voor een verder afkalven van de OVR’s.
De OVR-ZEUGENBEDRIJF daalt verder tot 0,66 (het lijkt wel een ‘fait divers’, maar dat is het allerminst!).
Maar ook voor een gesloten bedrijf volstaat de opbrengst niet meer om de voerkosten te dekken. De OVR-GESLOTEN BEDRIJF zakt immers tot 0,95.
Ook de mesterijen ontsnappen niet aan deze ‘danse macabre’ met een OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF die afgelopen maand daalde tot 1,24. Ook dit is een triest record.
Deze ‘coronamarkt’ is dermate uitzonderlijk dat de bedrijfseconomische gevolgen elke verbeelding tarten. Daar waar tot voor kort zogenaamd ‘uitzonderlijke marktomstandigheden’ konden zorgen voor een winst of verlies van 20 euro per varken, zagen we de voorbije twee jaren:
- een top van +40 euro per varken in 2019
- en een dal van -40 euro in 2020.
Momenteel is een gesloten bedrijf op weg naar een dal van -60 euro per varken. Dit maakt dat je als varkenshouder vandaag behalve een erg stevige buffer tevens stalen zenuwen moet hebben. Voor deze maand december zien we immers opnieuw stijgende voederprijzen (+15 euro per ton).
We blijven het daarom herhalen:
DE VARKENSHOUDERIJ IN BELGIË IS EEN SECTOR IN NOOD!
Voor de volledige cijfers en grafieken klik HIER
Bron: Bart Teuwen in het vakblad Varkensbedrijf editie december 2021