“In 2015 schijnen zowat alle mogelijke problemen voor de landbouw bijeen te komen”, verklaarde Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege. “Het najaar belooft dan ook erg druk te worden en er staat veel op het spel.” Met het oog op de EU-Raad van Ministers van 7 september stelt ze vast dat Landbouwcommissaris Hogan weinig beweegt.
De druk zal dus van de lidstaten moeten komen en dat wordt niet gemakkelijk omdat er weinig eenstemmigheid is. Voor de zuivel hoopt de minister snel tot overeenstemming te komen. Zij staat er alvast op dat het geld van de superheffing terug naar de sector vloeit. “Wat de varkensproblematiek betreft zoeken we naar partners om iets te doen, maar dat is niet gemakkelijk”, zegt ze. De belangrijke producerende landen zijn beperkt in aantal en zitten niet op dezelfde lijn. Zelfs met Nederland is het moeilijk om samen in dezelfde richting te duwen.”
Ook de Instandhoudingsmaatregelen en PAS zullen het najaar beroeren. Het wordt een moeilijke klus om de pil te verzachten. Minister Schauvliege wil vooral niet overhaast te werk gaan. Ze wil klaarheid op alle punten, ook van de wetenschappers, zodat de landbouwers voor lange tijd weten waar ze aan toe zijn.
Ze heeft ook een extra waarborgregeling uitgewerkt voor leningen van land- en tuinbouwbouwbedrijven die met veranderende omgevingsfactoren, zoals de belangrijkste huidige crisissen, te maken hebben. Ze heeft die regeling op 27 augustus gelanceerd. De regeling is niet beperkt tot nieuwe investeringen maar voorziet ook waarborgen voor kredieten die de werkingsmiddelen van het landbouwbedrijf verhogen of die bestaande kredieten herfinancieren aan gunstigere voorwaarden.
Het verhogen van de werkingsmiddelen betreft het financieren van operationele kosten van een landbouwbedrijf, zoals de aankoop van veevoeder, dierenartskosten, zaad- en pootgoed. Het gewaarborgd bedrag omvat maximaal de operationele kosten die gedurende twee (boek)jaren nodig zijn om een landbouwbedrijf te runnen. De lening heeft een maximale looptijd van vijf jaar. De waarborg heeft een maximale looptijd van drie jaar maar wordt jaarlijks met een derde afgebouwd.
De waarborg met betrekking tot de herfinanciering wordt gegeven voor nieuwe kredieten die het gevolg zijn van de herziening van een bestaand krediet. De lening heeft een maximale looptijd van tien jaar. Ook hier heeft de waarborg een maximale looptijd van drie jaar en wordt jaarlijks met een derde afgebouwd.
Deze maatregel is een aanvulling van eerder deze zomer getroffen crisismaatregelen zoals extra middelen voor Rendac-factuur en MAP5, hogere bijdrage aan MCC Vlaanderen en een snellere uitbetaling van premies en toelagen.