Er zal nog dit jaar werk gemaakt worden van een herziening van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2013, waarbij onder meer de verplichting zal worden opgelegd aan de slachthuizen om een afgeschermd registratiesysteem (soort black box) te koppelen aan hun weegtoestel. Aldus een mededeling van het Departement Landbouw en Visserij.
Daarbij zal voor iedere weging onder meer het weegnummer, het brutogewicht, de tarra- en het nettogewicht worden geregistreerd. Deze registratie zal moeten plaatsvinden onmiddellijk bij de weging van de karkassen op de slachtlijn en rechtstreeks vanuit het weegtoestel. De toegang tot dat registratiesysteem zal eveneens wettelijk worden vastgelegd.
Terugval conformatiebepaling
Het aantal geslachte en ingedeelde varkens bedroeg in 2014 bijna 9.700.000 dieren, een stijging van 5,3 procent ten opzichte van 2013. Het aandeel S-dieren binnen de slachtpopulatie bedroeg bijna 84 procent. Wat de conformatiebepaling van het volledige karkas betreft, constateert de overheid een dalende trend in het aantal slachthuizen die nog aan conformatiebepaling doen. “Het gevolg is een sterke terugval van het aantal geslachte varkens die een conformatiebepaling hebben verkregen”, luidt het dan ook in de nota.
Bij de controlebezoeken stelden de toezichthouders van het Departement Landbouw en Visserij vast dat de indeling van de varkenskarkassen met manuele indelingsmethoden er op vooruitgaat tijdens het toezicht op de slachtlijn, behalve voor het criterium ‘prikplaats horizontaal’, waar een daling van 5 procent correcte metingen werd vastgesteld ten opzichte van vorig jaar. Het blijft echter opvallend dat de resultaten van het toezicht in de koelruimtes een stuk minder zijn dan de resultaten op de slachtlijn. “Het blijvend correct prikken, ook al is er geen toezicht op de slachtlijn, blijft een uitdaging voor de erkende classificeerders en voor de slachthuizen in kwestie”, luidt het daarom.
Goed nieuws is dan weer dat het aantal slachthuizen dat gebruikmaakt van automatische indelingsmethoden blijft stijgen. Zo werd in 2014 werd bij 41 procent van de slachtpopulatie bij de varkens officieel ingedeeld via een automatische indelingsmethode.
Boetes
Vorig jaar hebben de toezichthouders van het Departement Landbouw en Visserij 13 processen-verbaal opgemaakt die resulteerden in het opleggen van een aantal exclusief bestuurlijke geldboetes aan de slachthuizen. Daarnaast werden nog 29 waarschuwingen verstuurd en 36 schriftelijke aanmaningen, onder meer om de werking te verbeteren. De vastgestelde inbreuken bij de varkens betroffen hoofdzakelijk het niet-correct merken van de karkassen, het niet-doorsturen of laattijdig doorsturen van de slachtgegevens aan de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees en om het inzetten van niet-erkende classificeerders.
Black box
Aangezien zowel bij runderen als bij varkens een controle op een correcte registratie van het warme karkasgewicht noodzakelijk is, wil het Departement Landbouw en Visserij daar verder op inzetten. Zo zal er dit jaar nog werk gemaakt worden van een herziening van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2013, waarbij onder meer de verplichting zal worden opgelegd aan de slachthuizen om een afgeschermd registratiesysteem te koppelen aan hun weegtoestel, waarbij voor iedere weging onder meer het weegnummer, het brutogewicht, de tarra- en het nettogewicht zal worden geregistreerd. Deze registratie zal moeten plaatsvinden onmiddellijk bij de weging van de karkassen op de slachtlijn en rechtstreeks vanuit het weegtoestel. De toegang tot dat registratiesysteem zal eveneens wettelijk worden vastgelegd.
Meer informatie kunt u terugvinden in de jaarrapporten karkasclassificatie 2014 van het Departement Landbouw en Visserij. Deze rapporten kunt u terugvinden op de website: www.vlaanderen.be/landbouw door te klikken naar “Dier > Varkens > Karkasclassificatie”.