In juli 2022 werden 808.564 varkens geslacht, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van het officiële Statistiekbureau Statbel. In juli 2021 waren dat er nog 887.118, een daling van 78.554 dieren ofwel 8,85 procent.
Ondanks minder varkens geslacht, behoudt vlees vaste plek op het bord
Toch blijft vlees veruit de belangrijkste eiwitbron voor de Belgen. Een overgrote meerderheid (96 procent) eet vlees. Een zeer kleine groep (4 procent) heeft een volledig vegetarische levensstijl. De belangrijkste reden om vlees te eten, is de smaak en de associatie van vlees eten met genieten.
Voedzaamheid van vlees
Ook de voedzaamheid een belangrijke drijfveer: de Belg ziet vlees als een essentiële bron van nutriënten, passend in een gezonde voeding. Vlees brengt kwaliteitseiwitten, vitamine B1, B3, B6 en vooral B12 en mineralen zoals ijzer en zink.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?