Volgens het ABS komt de Europese steun om karkassen in te vriezen bij de verkeerde schakel van de keten terecht. “De enige die hierbij iets winnen zijn de vleesverwerkers i.p.v. de varkenshouders waarvoor toch de steun zou moeten dienen.”
Ter herinnering, na lang dralen besliste de Europese Commissie afgelopen maand alsnog een deel van de opslagkosten van varkensvlees voor haar rekening nemen. Achterliggende gedachte is dat er nu een aanzienlijk deel varkensvlees van de markt zal worden gehaald waardoor er een bodem in de markt komt te liggen.
Eerder duidde het ABS er al op dat deze praktijk op de lange termijn niets uithaalt. “Na 3, 4 of 5 maanden wordt het extra opgeslagen vlees immers terug uit de diepvriezers gehaald. Het aanbod wordt dan opnieuw zeer groot met het gevolg dat de prijzen weer gaan dalen. Wat uiteindelijk een nuloperatie voor ons betekent”, stelt varkenshouder Bart Vergote in het ABS-bericht.
Vergote gaat nu echter nog een stapje verder. “Vanuit ABS constateren we dat de varkensprijzen net voor de toekenning van de steun 7 cent zijn gestegen, maar een week na de toekenning daalden de prijzen 2 weken op rij met 3 cent. Zijn de diepvriezers leeg gehaald geweest ten tijde van de goedkeuring en zijn ze bewust de prijs laag aan het houden om zo goedkoop hun varkens in te vriezen?”
De vraag blijft onbeantwoord, maar Bart Vergote ziet in de actualiteit in elk geval machtsmisbruik vanwege de vleesverwerkers en stelt dat ze beschaamd moesten zijn. Dat klinkt als volgt: “De varkenshouders zijn terug de pineut waarbij de man in de straat zegt dat wij Europees geld ontvangen. De almacht van de landbouwers waarover ze zo graag spreken!”