Het nieuwe KB I&R varken dat sinds 1 januari 2015 van toepassing is, bevat een belangrijke wijziging in verband met het registreren van internationale transporten van varkens. Voortaan is de varkenshouder van het beslag van aankomst (bij import), respectievelijk vertrek (bij export), zelf verantwoordelijk voor de registratie van de los- of laadbeweging in de Sanitel-databank.
Het maakt hierbij niet uit of het transport door een Belgische of buitenlandse transporteur gebeurt. U kunt de los- of laadbeweging registreren ofwel elektronisch via Veeportaal, ofwel via de laad- & losbon die u aan DGZ bezorgt binnen de 7 dagen na het lossen, respectievelijk laden. Let op: voor transport binnen België wijzigt dit niet. Hier is nog steeds de vervoerder verantwoordelijk voor de registratie in de Saniteldatabank.
Werk je via Veeportaal, registreer dan volgende gegevens binnen de 7 dagen na het lossen of laden:
(De gegevens met * zijn te vinden op het Certificaat voor de intracommunautaire handel of ‘het gezondheidscertificaat’).
- de datum en het tijdstip van laden respectievelijk lossen
- de categorie van de varkens
- * de nationaliteit van de vervoerder (Indien dit een Belgisch vervoerder is, zijn vervoerdersnummer)
- * de nummerplaat van het voertuig
- * het aantal dieren
- * het referentienummer van het Certificaat voor de intracommunautaire handel (staat rechts bovenaan op het certificaat en begint met ‘INTRA’).
- * enkel bij export: het land van bestemming
Een papieren verplaatsingsdocument, nl. de laad- en losbon, is niet nodig indien de veehouder het transport binnen de 7 dagen registreert in Veeportaal. Als een Belgische vervoerder het transport uitvoert, is het mogelijk dat hij toch zo’n verplaatsingsdocument opmaakt en overhandigt aan de varkenshouder, maar hij hoeft dit niet te doen.
ZonderVeeportaal
Indien u geen gebruik maakt van Veeportaal, dan vult u een verplaatsingsdocument (laad- en losbon) in met dezelfde gegevens zoals in de vorige paragraaf beschreven. Stuur dit document (of een kopie van de bon die u eventueel van de Belgische vervoerder hebt ontvangen) binnen de 7 dagen naar DGZ, zodat DGZ de gegevens in Sanitel kan registreren. De tarieven voor de registratie in Sanitel vindt u op de website van DGZ. Indien u (nog) geen verplaatsingsdocumenten (laad- en losbonnen) hebt, dan kunt u deze bestellen bij DGZ.
Gezondheidscertificaat
Bij import ontvangt de varkenshouder van de vervoerder een Certificaat voor de intracommunautaire handel (gezondheidscertificaat). Bewaar dit document bij uw bedrijfsregister gedurende 5 jaar.
In geval van export wordt het Certificaat voor de intracommunautaire handel (gezondheidscertificaat) meegenomen door de vervoerder. Denk er dus aan om de gegevens die nodig zijn voor de registratie van de laadbeweging in Sanitel vóór het vertrek te noteren (nummerplaat voertuig, nummer van het certificaat, landcode van de vervoerder, land van bestemming).
Nog vragen? Lees dan hier de ‘Handleiding voor het registreren van een losbeweging bij invoer of laadbeweging bij uitvoer’