In een reactie op de aangekondigde acties van varkenshouders ten aanzien van warenhuizen, vleesbedrijven en slachthuizen pleiten Febev, Fenavian en Fevia voor een voortzetting van de dialoog evenals ‘structurele oplossingen op de lange termijn’.
Volgens genoemde organisaties is en blijft het onmogelijk om tot een akkoord te komen omdat de Europese mededingsautoriteiten niet toelaten dat de bijdrages afdwingbaar zijn. “Dit kan enkel op vrijwillige basis”, stelt de verzamelde voedingsindustrie in een persmededeling. “Wij waren bereid om binnen deze wettelijke beperkingen een akkoord te onderhandelen, maar konden niet ingaan op de vraag van de landbouworganisaties naar garanties voor de inning en prefinanciering van een bedrag van minimum 10 miljoen euro. Ons eerste voorstel bereikte zelfs 24 miljoen euro, maar werd niet aanvaard door de mededinging.”
Structurele oplossingen zoeken
De vertegenwoordigers van de vlees- en voedingsindustrie stellen verder dat ze begrip hebben voor de ontgoocheling van de landbouworganisaties. In hun mededeling onderstrepen ze het belang van besprekingen rond structurele oplossingen op de lange termijn. “Deze afspraken moeten de basis leggen van een gemeenschappelijke aanpak die in de lijn ligt met het Europese landbouwbeleid”, luidt het.
“Concreet kan dit door te investeren in gemeenschappelijke initiatieven die de sector versterken, zoals exportondersteuning en -promotie, wetenschappelijke onderzoek, productinnovatie en kwaliteit. Daarnaast blijven wij ijveren voor een Europese aanpak om de prijzen te stabiliseren en de toekomst van landbouwers in ons land te verzekeren. De Belgische voedingsindustrie koopt 2/3 van haar grondstoffen aan bij Belgische landbouwers en blijft dan ook onlosmakelijk verbonden voor het aanleveren van kwaliteitsvolle producten aan een correcte prijs.”