Minister Borsus kondigde 10 steunmaatregelen aan voor de Belgische land- en tuinbouw. Het gaat onder andere om een volledige vrijstelling van betaling van de sanitaire bijdragen voor de varkenshouderij. De landbouworganisaties reageren tevreden maar willen structurele maatregelen.
De Waalse producentenvereniging van melkveehouders MIG (Milcherzeuger Interessengemeinschaft – zie foto) hadden aangekondigd actie te zullen voeren bij de opening van de beurs van Libramont. Federaal minister van Landbouw Willy Borsus wist de gemoederen te bedaren door de aankondiging van een aantal maatregelen. Zijn kabinet somde die in een persmededeling op net voor de opening van de beurs.
Meest opvallend, want met onmiddellijk effect, is de volledige vrijstelling van betaling van de sanitaire bijdragen voor de varkenshouderij en een halvering van het bedrag voor de rundveehouderij. Dit betekent nog voor 2015 respectievelijk een besparing van 4 en 3 miljoen euro. Een doorsnee varkensbedrijf zal enkele duizenden euro kunnen besparen; een rundveebedrijf honderden euro.
De andere maatregelen laten zich als volgt samenvatten:
- 1,47 miljoen euro per jaar extra budget voor exportontwikkeling, vanaf 2016 te gebruiken voor de versterking van de dienst internationale betrekkingen van het Agentschap die belast is met de export naar derde landen.
- extra budgettaire middelen voor de oprichting van een begeleidingscel voor kleine producenten (producenten, landbouwers, restaurateurs…) binnen het Agentschap. Een eerste vergadering met de vertegenwoordigers van de belanghebbenden en het FAVV is voorzien voor begin september.
- België zal op Europees niveau aandringen om nieuwe vangnetten voor de prijzen van landbouwproducten in te voeren. Samen met Frankrijk heeft België gevraagd om een buitengewone EU-Landbouwraad te houden in september om de maatregelen te bespreken die moeten worden genomen in antwoord op de landbouwcrisis.
- Verlenging van de vrijstelling en uitstel van sociale bijdragen tot 30 juni 2016 met verbetering van de communicatie ter zake.
- Ontwikkeling van een label ‘van Belgische oorsprong’.
- Nieuwe economische modellen bestuderen voor de contractualisering en de commercialisering van Belgische landbouw- en voedselproducten.
- Mobilisatie van alle spelers: organisatie van een Interministeriële Conferentie Landbouw in september, uitgebreid met de ministers van Economie en van Buitenlandse Handel van de Gewesten.
- Studie van een energieplan met de deelstaten; bijzondere aandacht voor het landbouwmilieu: energetische autonomie (daling van de kosten van de productiemiddelen) + alternatieve bron van inkomsten
- Tot slot verwees de minister naar een aantal specifieke maatregelen genomen voor zelfstandigen (in acht genomen dat landbouwers ook zelfstandigen zijn) zoals steun aan de mantelzorgers en een gelijkschakeling van het minimumpensioen met dat van de loontrekkenden, enz.
Landbouworganisatie tevreden maar…
BB-voorzitter Vanthemsche roept de Vlaamse regering nogmaals op om ook op Vlaams niveau alles uit de kast te halen. Hij verwijst daarbij naar onder andere de Rendac-factuur maar ook naar maatregelen m.b.t. het MAP, exportondersteuning, extra promotie enz. Vanthemsche: “Alle mogelijke maatregelen die helpen om de moeilijke situatie op landbouwbedrijven te verlichten of te overbruggen moeten ook daadwerkelijk genomen worden. Ze zullen de crisis niet oplossen maar ze zijn wel noodzakelijk als men wil dat de Vlaamse land- en tuinbouwer de crisis doorstaat.“
Ook het ABS reageerde tevreden maar vraagt toch nog extra inspanningen vanwege de politici en wijst de ketenpartners van de agrovoedingsketen op hun verantwoordelijkheid. Concreet pleit het ABS voor een herziening van de wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming. “Hier wordt gesteld dat verkopen met verlies verboden is met uitzondering in de primaire sector (land- en tuinbouw). De Franse president Hollande nam tijdens een boerenoverleg op 23 juli in Dijon het voortouw door te stellen dat de, ook in Frankrijk van toepassing zijnde regelgeving, uitgebreid moet worden naar de primaire sector als er met contracten gewerkt wordt. Het is de eerste keer dat we zo iets horen. Hier moet dringend werk van gemaakt worden”, luidt de reactie van het ABS. “Wanneer politici iets ten gronde willen veranderen aan de zwakke positie van de primaire sector, zit daar wel degelijke een zeer belangrijke sleutel. Veel meer dan in het groeperen van enkele tientallen boeren en tuinders in een producentenorganisatie. Hier moet dringend werk van gemaakt worden in België.”