Aan het Inagro in Rumbeke-Beitem werd het nieuwste initiatief van de Provincie West-Vlaanderen ten aanzien van de varkenshouderij gelanceerd. Met de VarkensAcademie wil de provincie sterker inzetten op de verspreiding van kennis binnen de sector.
“Onze kennis is één van de grootste troeven en kan het verschil maken in moeilijke tijden. Met de VarkensAcademie brengen we in de praktijk wat volgend spreekwoord zo krachtig verwoordt: de kracht van velen is de kennis die ze delen”, zei gedeputeerde voor Landbouw en Visserij Bart Naeyaert in zijn openingswoord.
Tweeledig actieplan
Met de VarkensAcademie ontvouwt de Provincie West-Vlaanderen een tweeledig actieplan om de lokale varkenshouderij te versterken. “Enerzijds willen we de managementcapaciteiten van de bedrijfsleiders versterken en anderzijds de resultaten op de varkensbedrijven verbeteren door technische voorlichting en opleiding”, verklaarde Inagro-bestuurder, Mia Demeulemeester.
West-Vlaanderen beloofde werk te maken van volgende zeven sleutelkwesties:
– het verbreden van de technische resultaten;
– het versterken van de managementcapaciteiten;
– het beheersen van emissies;
– de mestproblematiek verder aanpakken;
– op zoek gaan naar alternatieve eiwitbronnen;
– afzet verzekeren en
– het lokaal beleid versterken.
Resultaten studie
De directe aanleiding tot de oprichting van de VarkensAcademie zijn de resultaten van een studie uitgevoerd door de Universiteit Gent. Samengevat bleek daaruit dat de West-Vlaamse varkenshouderij weliswaar gekenmerkt wordt door een goede geografische ligging en klimaat, een sterke kennis en performante infrastructuur, maar tevens dat de forse groei van de bedrijven meer managementvaardigheden vergt.
Qua technische cijfers is het beeld erg verscheiden: de bedrijven scoren soms goed tot zeer goed, maar ook soms minder goed ten opzichte van varkensbedrijven in andere provincies of het buitenland.
De milieuvoorwaarden maken dat de kosten hoog zijn; komt daarbij dat de bedrijven de afgelopen jaren fors geïnvesteerd hebben via nieuwbouw of renovatie.
Bijkomend werd duidelijk dat er in de provincie zelf nauwelijks onderzoeksinfrastructuur is. Kennisdoorstroming uit andere regio’s is dan ook onmisbaar en moet beter kunnen.
Intussen blijven varkenshouders nog steeds te weinig deelnemen aan diverse voorlichtingsinitiatieven. Het valt verder ook op dat de samenwerking tussen de varkenshouders erg beperkt is.
Ten slotte constateerde de studie tevens dat er een grote vraag is naar ‘niet-commercieel gekleurd’ advies en voorlichting.
Kenniscoöperaties
Inmiddels is Inagro daarom al gestart met de zogenaamde ‘kenniscoöperaties’, versta studieclubs waarin een kleine groep varkenshouders met een vergelijkbare bedrijfsstructuur een aantal keer per jaar samenkomen om een of ander technisch thema uit te diepen en dienaangaande ook hun resultaten te vergelijken. Onder andere om dit in goede banen te leiden werd Elien Vancaysele door de provincie aangeworven. Varkensbedrijf kon Elien eerder al voorstellen (lees het interview in de editie oktober 2014 p. 24).
Vormingskalender
De VarkensAcademie wil dus een platform voor kennisoverdracht in West-Vlaanderen zijn. “We steunen daarbij op samenwerking”, verklaarde Mia Demeulemeester. “Onze preferentiële partners zijn de collega’s van het Praktijkcentrum Varkens, maar ook andere kennispartners zijn welkom.”
Leidraad in dit verband is de ‘vormingskalender’ inzake praktijkgerichte voorlichting voor de sector. Op het programma staan inmiddels:
– een studienamiddag ‘Ventilatie- en klimaatinstelling in varkensstallen’;
– een startercursus Ceres;
– een cursus ‘Milieu- en mestwetgeving’;
– een lessenreeks over risicomanagement;
– en meer info over zeugenscreening.
Voor de precieze data en meer info surf je best naar www.inagro.be/varkenshouderij De kalender zal immers regelmatige geactualiseerd worden.
Hoe dan ook, zal een vormingsjaar steeds uitmonden in ‘een groot VarkensEvent’ gehouden op de laatste vrijdag van november. Noteer in dit verband alvast 27 november 2015 in uw agenda.