De namen van de warenhuisketens, slachthuizen en vleesverwerkers die zich niet willen engageren ten aanzien van het akkoord dat al eind augustus werd afgesproken binnen het Belgisch Ketenoverleg Agrovoeding, zullen vanaf vrijdag 18 december vermeld worden op de website www.wiesteuntvarkenshouders.be .
Op 15 december werd een ultiem overleg georganiseerd met de federaties van de distributieketens (Comeos) en van de vleesindustrie (Fenavian, Febev en Fevia) om eindelijk uitvoering te geven aan de beloofde toeslag varkens. Drie maanden na het ondertekenen van het akkoord – bij de start van Agribex – hadden de partners van het Ketenoverleg een voorstel op tafel gelegd. Dat werd direct als totaal ontoereikend bestempeld en de landbouworganisaties gaven de partners de tijd tot 15 december om een nieuw, verdedigbaar voorstel uit te werken. Gisteren stelden de landbouworganisaties vast dat men daar niet in geslaagd is. Met een bedrag van 10 miljoen euro wijkt het voorstel te fel af van het oorspronkelijk akkoord (24 miljoen gegarandeerd, 30 miljoen geëngageerd). Ook zijn er geen garanties op uitbetaling. Boerenbond, ABS, FWA en Fugea spreken van woordbreuk.
Het feit dat de partners van de keten woordbreuk plegen komt hard aan bij de zeugenhouders, aan wie de toeslag zou uitbetaald worden. Daarom hebben de landbouworganisaties beslist om naar de distributieketens en de bedrijven van de vleesindustrie te trekken. Warenhuisketens, slachthuizen en vleesverwerkers mogen zich de volgende dagen aan een bezoek verwachten van varkenshouders die heel expliciet zullen vragen een engagementsverklaring te ondertekenen en aan te geven welk bedrag zij willen bijdragen aan een solidariteitsfonds voor de Belgische zeugenhouders.
De namen van de bedrijven die zich engageren, maar ook de namen van de bedrijven die zich niet willen engageren, zullen publiek gemaakt worden. Ze zullen vanaf vrijdag 18 december vermeld worden op de website www.wiesteuntvarkenshouders.be . “De consument mag weten of hun warenhuisketen of hun vleesproducent zo duurzaam werkt als ze zo graag beweren. Naast ecologische duurzaamheid is er ook de economische duurzaamheid. Varkenshouders verdienen een leefbaar loon en daar draagt de hele keten zijn verantwoordelijkheid in”, stellen de voorzitters.
www.wiesteuntvarkenshouders.be