De Vlaamse regering maakt alvast in 16 miljoen euro vrij ‘om de financiële positie van ruim 3.800 gezinnen in Vlaanderen te beschermen en tegelijk de transitie naar een meer duurzame productie mogelijk te maken’. Tijdens de Raad van Landbouwministers die vandaag samenkomt in Luxemburg vraagt minister Crevits ook een structurele aanpak op Europees niveau.
De Vlaamse regering erkent inmiddels de problematische situatie in de varkenssector en voorziet steunmaatregelen. In een mededeling van het kabinet Crevits luidt het vandaag dat er ‘voor een stuk’ zal worden tussengekomen in de vaste kosten die varkenshouders hebben.
“Ook zullen specifiek bedrijven met jonge ondernemers en bedrijven die geïnvesteerd hebben in verduurzaming geholpen worden om hun schuldenlast draaglijk te houden. Daarnaast zullen alle varkenshouders gestimuleerd worden om sterker in te zetten op kwaliteitslabels die sterk inzetten op dierenwelzijn en duurzaamheid. Zo kunnen ze een lokale meerwaarde creëren door zich onderscheiden op vlak van kwaliteit. Om ook de burger te overtuigen Vlaamse en seizoensgebonden producten te kiezen, zal minister Crevits samen met VLAM extra aandacht geven aan de promotie hiervan”, aldus nog het communiqué.
De Vlaamse regering maakt voor dit pakket 16 miljoen euro vrij, maar wijst erop dat de overheid de moeilijkheden in de sector niet alleen kan oplossen.
“De hele keten zal zich moeten engageren om de problematiek aan te pakken”, wordt nog beklemtoond. Minister Crevits verwacht binnenkort voorstellen van acties. Volgende week brengt ze alle spelers terug aan tafel.
Europese landbouwraad
Daarnaast vraagt Vlaams minister Hilde Crevits ook aan Europa structurele maatregelen tijdens de Europese landbouwraad die vandaag en morgen plaatsvindt. Het gaat over de toestemming van de Europese commissie om het activeren van ‘uitzonderlijke maatregelen’ in de varkenssector, zoals ook het geval was tijdens de Ruslandcrisis in 2015 en 2016 voor verschillende sectoren. “Op die manier kan een betere marktwerking gecreëerd worden voor de varkenshouders en kan de sector ook gerichter ondersteund worden. Ook vrijwillige productiebeperking in de varkenssector moet op tafel komen te liggen”, besluit Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits haar perscommuniqué.