Afrikaanse varkenspest hangt als zwaard van Damocles boven varkenshouderij

Laat ons even 9 maanden terug gaan in de tijd … We hadden een prima 2019 achter de rug, en langs alle kanten klonk dat 2020 nóg beter zou worden. Je zou zelfs bijna vergeten dat er Afrikaanse varkenspest was in België (remember Étalle, 13 september 2018). Herinner jij je het nog?

Advertising

Quod non! We hebben hier in mei al eens een historische verwijzing gemaakt naar Gerbrand Adriaenszoon Bredero, met zijn citaat ‘t Kan verkeren …’. Het past om hier een tweede historische figuur op te voeren. De Griekse historicus Timaeus van Tauromenium beschreef het verhaal van Dionysius de Oudere (406-376 v.Chr.) die een zekere Damocles wou duidelijk maken dat de macht en rijkdom van een vorst erg fragiel en broos zijn. Hiervoor liet hij Damocles plaatsnemen aan een rijk gevulde tafel, omringd door spijzen, drank en mooie vrouwen. Maar boven zijn hoofd hing een vlijmscherp zwaard aan een flinterdun paardenhaar.

Op 10 september knapte het paardenhaar en deed Afrikaanse varkenspest zijn intrede in Duitsland. Hoewel het in de sterren geschreven stond dat dit ging gebeuren, was het toch schrikken. De biggen- en varkensprijs in Duitsland klapte in elkaar. En ook in België kwamen de prijzen flink onder druk te staan.

Advertising

Dit heeft uiteraard tot gevolg dat de OVR’s (verder) dalen. De OVR-ZEUGENBEDRIJF tekende de steilste daling op. Ook de OVR-GESLOTEN BEDRIJF ging verder onderuit. En ondanks de uitglijdende biggenprijs ging ook de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF verder in het rood.

En als u wil weten hoe het Damocles verging? Wel, van zodra hij het zwaard in de gaten kreeg… vluchtte hij weg van de tafel.

Voor de volledige cijfers klik Conjunctuurbarometer september 2020

Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf oktober 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: