Afrikaanse varkenspest heeft Duitsland bereikt

Federaal minister van Landbouw Julia Klöckner heeft op 10 september 2020 een eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland bevestigd. Het virus werd aangetroffen in een kadaver van een wild zwijn.

Het karkas van het everzwijn werd gevonden ten zuidoosten van Berlijn, een paar kilometer van de Duits-Poolse grens, in het district Spree-Neisse. Een monster van het dode dier werd virologisch onderzocht in het laboratorium van het Friedrich-Loeffler-Institut in het Duitse Greifswald.

Advertising

Er wordt nu intensief gezocht naar verdere karkassen van wilde zwijnen om de omvang van de ziekte vast te stellen en verdere verspreiding te voorkomen. Volgens het Friedrich Löffler Instituut was het dode dier dat werd gevonden al weggerot en ‘zeker al een tijdje’ dood.

Binnen een straal van minimaal 15 kilometer rond de vindplaats is een jachtverbod opgelegd om wilde zwijnen niet op te jagen en zo verspreiding tegen te gaan.

Federale regering in gesprek met China

Klöckner probeert de kalmte te bewaren. Duitsland is voorbereid, zo liet ze tijdens de persconferentie noteren. Klöckner: “We zijn in gesprek met China. De handel binnen Europa kan grotendeels worden gehandhaafd.”

Verder wilde ze geen commentaar geven op de exporteffecten naar derde landen. Alleen varkensbedrijven in het specifiek getroffen gebied hebben te maken met beperkingen – niet geheel Duitsland. Eventueel kan het passagiers- en autoverkeer in de getroffen regio worden beperkt, zei Klöckner.

Gevolgen voor handel

Duitsland verliest met de vondst van het geïnfecteerde wilde zwijn wel zijn ziektevrije status. Daarmee komt de export van varkensvlees naar niet-EU-landen in het gedrang.

Bron: naar Erna van Butzelaar voor Varkensbedrijf editie september 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: