Agrafiek award 2019: maak kennis met de genomineerden

Op 3 december ’s avonds worden de laureaten van de Agrafiek award 2019 bekendgemaakt tijdens Agribex. Dan weten we wie de opvolger is van de familie Van den Houte – Laureys, Potaerdehoeve (melkveehouderij), de familie Snels – Vriends, Snelvri (varkenshouderij) en Leuridan Agro Logistiscs (loonwerk).

En we leren dan ook de laureaten in de categorie Jongere, Vrouw in de Landbouw en Dealers landbouwmachines kennen. Rekad organiseert deze ‘Oscars van de Landbouw’ al sinds 1985.

Advertising

Genomineerden categorie Melkveebedrijf

 • Familie De Coninck – Beervelde

De familie De Coninck nam eerder dit jaar een nieuwe melkveestal in gebruik. Automatisatie (onder andere via melkrobots), en energieneutraliteit (onder andere via een pocketvergister) waren de ordewoorden bij het ontwerp. De dikke fractie van de mestvergister wordt in de diepstrooiselboxen gebruikt. Het is de bedoeling dat zoon Rony na de pensionering van vader Johan, zonder externe hulp kan doorgaan met het bedrijf.

 • Familie Guns – Tielen

Het melkveebedrijf van Jan, Hilde en zoon Nick, is niet alleen een topbedrijf. Er is ook een zaal ter beschikking waarin cursussen gegeven worden. Deze kan gehuurd worden voor allerlei activiteiten. Op die manier zorgen de melkveehouders voor verbreding.

 • Kaasmakerij Catharinadal  – Hamont-Achel

De gebroeders Boonen runnen een melkveebedrijf in combinatie met een heuse kaasmakerij. Het bedrijf staat bovendien open voor hoevetoerisme voor gezinnen en bivak voor jeugdbewegingen. De kaasmakerij verwerkt tevens de melk van een schapen- en een geitenbedrijf. Op de etiketten van hun yoghurtpotjes worden consumentenvragen over landbouw beantwoord.

Genomineerden categorie Varkensbedrijf

 • David Martain (Marvaco) uit Tielt

2019 was een druk jaar voor varkenshouder David Martain. Niet alleen startte de samenwerking met Breydel vleeswaren op (Martain levert aan het bedrijf exclusief varkensvlees onder het Breydel lastenboek) maar het varkensbedrijf startte ook met de volledig geautomatiseerde productie van eigen veevoeders. Daarnaast is Martain ook actief in VPOV, de producentenorganisatie voor Vlaamse varkenshouders.

 • Sint-Amandshof – Pittem

Lieven Lafaut en Tania De Roo bouwden in 2018 een volledig nieuwe scharrelstal voor varkens. Deze is 24 uur per dag door passanten te bekijken via speciaal daarvoor voorziene kijkvensters. Ook vanuit de polyvalente ruimte waar lezingen, vergaderingen en andere evenementen georganiseerd worden, kijk je rechtstreeks de stal binnen. Daarnaast heeft het Sint-Amandshof een mestverwerking met verregaande zuivering via rietvelden.

 • PROOF uit Beselare – Zonnebeke

Veronique Lampaert baat samen met haar zoon Dries Talpe het jonge kleinschalige familiebedrijf PROOF uit. PROOF staat voor Pigs & Research Offering Opportunities for the Future. Het bedrijf focust volop op gezonde varkens zonder gebruik te maken van antibiotica en zo weinig mogelijk toediening van vaccins. Dit kan door een zeer strikt en streng hygiënemanagement in combinatie met een innoverende stal (gebouwd in 2018). De stal is zo gebouwd dat er ook praktijkproeven uitgevoerd kunnen worden.

Genomineerden categorie Loonwerkbedrijf

 • Loonwerk Defour – Ardooie

Dries Defour en Mieke Brusselle baten hun loonbedrijf uit in het hart van de diepvriesgroente-industrie. Op 30 jaar tijd heeft hun bedrijf een hele evolutie ondergaan. In samenwerking met de proeftuincentra voert Dries onderzoek naar nieuwe teelten en technieken bij groenten en kruiden. Ook hun zoon Hein, master elektromechanica, is actief in het bedrijf. Hij werkt voltijds aan het ontwikkelen en finetunen van de Agriplanter, een volautomatische plantmachine waarmee ze onder andere kolen, spruiten, tomaten en zoete aardappelen planten.

 • Guy ’t Jampens uit Lievegem – Vinderhoute

Guy nam het loonbedrijf in 2018 over van zijn vader Christian. Naast de achttiende-eeuwse pittoreske hoeve staat een recente loods voor loon- en constructiewerken. Onder zijn klanten zitten nabijgelegen melkvee-, varkens- en paardenhouders. Hij handelt ook zelf in hooi en voordroog. Guy is eveneens erkend om meststalen te nemen en heeft een staalname-apparaat ter beschikking. In de winter is het bedrijf (waaronder twee vaste machinisten) ook actief in grondtransport.

 • Loonbedrijf Deroo – West-Vleteren

Het familiebedrijf Deroo bestaat uit vader Marc, moeder Heidi Haeghebaert en zonen Kees, Bram en Fries. Heidi en Kees zorgen voor een strakke planning. Marc, Bram en Fries staan in voor het veldwerk en de garage. Marc en Bram blinken uit op mechanisch vlak, Fries specialiseerde zich in elektronica. Deroo werkt met zeven vaste machinisten en heeft één iemand die niets anders doet dan poetsen. Pieken vangt het loonbedrijf op met seizoensarbeid. De activiteiten spitsen zich voornamelijk toe op groenten. In 2018 bouwde het loonbedrijf een nieuwe werkplaats van 1.100 m² met vloerverwarming, rolbrug en led-verlichting. Op het dak liggen zonnepanelen.

12 jonge landbouwers genomineerd

Initiatiefnemer Rekad selecteerde, in samenwerking met Groene Kring, 12 jonge landbouwers voor de categorie Jonge Landbouwer:

 • Frits Stevens, Hamont-Achel: pluimveehouder
 • Daan Schreurs, Kozen: fruitteler appels en peren
 • Andy Van Rossem, Lokeren: melkveehouder
 • Raf Van Broeck, Kieldrecht: fruitteler
 • Werner Hofmans, Brecht: pluimvee en melkvee
 • Jan Covens, Brecht: melkvee
 • Lode Van Looveren, Brecht: melkvee
 • Tuur Galle, Ingelmunster: serretomaten
 • Olivier Mehuys, Diksmuide: vleesvee en eieren, verkoop oa. via webshop
 • Kobe Ruell, Boutersem: vleesvee en akkerbouw
 • Jan Van Kelecom, Hoegaarden: vleesvee en akkerbouw
 • Sven Neufkens, Oetingen: fruitteler, Fruitbox@work

Deze genomineerden moeten zichzelf en hun bedrijf aan de hand van een zelf gemaakt filmpje aan de jury voorstellen. Deze filmpjes worden tijdens de uitreiking op 3 december ook aan het aanwezige publiek getoond.

Categorie voor dealers

Ook in deze nieuwe categorie zijn er drie genomineerden:

 • M-Trac uit Sint-Blasius-Boekel (New Holland)
 • Verstraeten Agritechniek uit Sint-Amands (Deutz Fahr)
 • Bart Verwilst uit Kanegem (John Deere)

Spanning voor categorie Vrouw in de Landbouw

De verkiezing van de winnares in de categorie Vrouw in de Landbouw, verloopt enigszins anders aangezien de genomineerden niet per se zelf een landbouwbedrijf moeten uitbaten. Ze moeten wel een belangrijke rol in de landbouwsector spelen. We houden de spanning er dus nog even in, tot op 3 december.

Meer info

www.agrafiek.be

www.facebook.com/Agrafiek-Award-116613263070886/

Bron: naar Hilde De Wachter

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: