Agribex 2019: respect voor traditie en oog voor vernieuwing

Dinsdag 3 december opent Brussels Expo zijn deuren voor de 71ste editie van Agribex. Succesvolle ingrediënten zoals de professionele dag, de thema-eilanden per sectoriële groep, de samenwerking met Brussels Livestock Show en de Selectie van de Nieuwigheden met gouden en zilveren aren, hoeven en buxussen blijven vaste waarden. Nieuwe initiatieven zoals de Ladies’ Day en het Landbouwparlement moeten de beurs opnieuw elan geven.

Dinsdag Professionele Dag

Agribex knoopt terug aan met een traditie en maakt van de Professionele Dag weer een ‘full-option’ dag waarbij, in tegenstelling tot de vorige editie, nu opnieuw alle hallen open zullen zijn. De bezoekers krijgen tijdens deze dag een VIP-onthaal: gratis parking, uitgebreid koffie-onthaal, gratis vestiaire en gratis middaglunch.

Woensdag Landbouwparlement

De Staten-Generaal van Fedagrim werd herdoopt tot ‘Landbouwparlement’. Thema is: ‘Landbouw in de open ruimte’. Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim: “Het is onze bedoeling om het gesprek dat we in die Staten-Generaal zijn aangegaan met federatieverantwoordelijken, bedrijfsleiders, vertegenwoordigers uit de distributiesector en van milieu-, landbouw- en consumentenorganisaties open te trekken naar de bredere landbouwsector. Daarom organiseren wij dit Landbouwparlement op woensdag 4 december om 10u30 (ontvangst vanaf 10u00) in Auditorium 500 een debat.”

Donderdag Ladies’ Day

Op 5 december zullen alle vrouwen in de schijnwerpers staan met een verwendag en zullen badges worden uitgereikt in de Astridhal en in paleis 1. Fedagrim zorgt voor diverse verwenmomenten, rondetafelgesprekken, voor een receptie om 15u30 en organiseert ook een fotowedstrijd onder het thema ‘Agribex zoekt de vrouw in de landbouw’. De fotowedstrijd nodigt alle deelnemers uit om foto’s van hun partner/medewerker/familielid in de schijnwerper te zetten die voor hem of haar van onschatbare waarde is in het bedrijf. Via een speciale website kan de foto gepost worden, kan je er ‘likes’ mee verzamelen en de laureaten krijgen een professionele fotoshoot voor het hele gezin en een extra vermelding met een kort interview in een boek waarbij alle foto’s worden gebundeld.

Niet alleen Agribex, maar ook Rekad wil de onmisbare rol van de vrouw in de landbouwsector onderstrepen. De uitgeverij heeft dit jaar een Agrafiek award voorzien voor de meest verdienstelijke vrouw in de landbouw.

Thema-eilanden

Er worden opnieuw drie thema-eilanden ingericht: Smart Farming, Feed the Future en Workshop Live.

Met het thema-eiland ‘Feed the Future’ wil Agribex ook het label ‘Beter Leven’ installeren. Dit label, ontwikkeld in Nederland maar nu ook in heel België actief met producten beschikbaar in Belgische grootmarkten, refereert aan de principes van dierenwelzijn.

Brussels Livestock Show

In de loop van 2018 werd aangekondigd dat Brussels Livestock Show samen met Fedagrim een nieuw, hedendaags concept uitwerkte voor het veeluik tijdens Agribex 2019. Ondanks de vernieuwingen zoals de Brussels Free Jumping Stars en de Ovinpiades voor jonge schaaphouders wil Brussels Livestock Show in geen geval raken aan de prijskampen. Het luidt dat die al jaren een vaste waarde zijn en dat ook zo zal blijven. Het Nationaal Kampioenschap voor Piétrain-varkens en de bijhorende veiling kunnen dit jaar helaas niet plaatsvinden omwille van de vaststelling van de Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in Wallonië.

Prijskampprogramma

  • 4 december 2019 – Nationaal Kampioenschap Belgisch Witblauw
  • 5 december – Nationaal Kampioenschap Schapen en de Ovinpiades voor jonge schaaphouders
  • 6 december 2019 – Nationaal Kampioenschap Melkvee
  • 7 december 2019 – Brussels Free Jumping Stars
  • 8 december 2019 – Nationaal Kampioenschap Belgisch Trekpaard

www.agribex.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: