Alle wetenschappelijke, klinische en praktische informatie over pathogene mycoplasmen bij varkens gebundeld in boek

Eind juni 2020 werd door Acco de eerste editie van het boek ‘Mycoplasmas in Swine’ uitgegeven. Het is bedoeld voor onderzoekers van universiteiten, onderzoeksinstellingen en diagnostische laboratoria, personen betrokken in diergeneeskundige opleidingen, practici en dierenartsen en iedereen die op een of andere manier professioneel actief is in de varkensgezondheidszorg.

Het boek bevat 14 hoofdstukken en werd geschreven door meer dan 30 internationale gerenommeerde wetenschappers en clinici. Elk hoofdstuk werd grondig beoordeeld door minstens twee onafhankelijke reviewers.

Professor Maes (UGent) is hoofdeditor van het boek, samen met dr. Marina Sibila van het Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) in Barcelona (Spanje) en prof. M. Pieters van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Minnesota (US). Hij is ook auteur van de hoofdstukken over epidemiologie en vaccinatie.

M. hyo voorop

Varkens kunnen door verschillende mycoplasmen geïnfecteerd worden. Sommige ervan zijn belangrijke pathogenen die erge gezondheids- en welzijnsproblemen kunnen veroorzaken, en ook economisch veel schade teweegbrengen aan de sector. Andere mycoplasmen zijn niet pathogeen voor varkens en kunnen als commensalen beschouwd worden.

De meeste nadruk in het boek werd gelegd op M. hyopneumoniae gezien dit economisch de belangrijkste Mycoplasma soort is bij varkens. De meest recente ontwikkelingen op vlak van verspreiding, diagnostiek, behandeling, vaccinatie en controlemaatregelen worden besproken. Ook andere pathogene species zoals M. hyorhinis, oorzaak van polyserositis bij biggen, M. hyosynoviae, oorzaak van manken bij vleesvarkens, en M. suis, oorzaak van anemie bij biggen en vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen (doodgeboren biggen, verminderde melkgift) komen aan bod.

Voor meer informatie klik Mycoplasmas in Swine

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: