Alweer 5 procent minder antibiotica gebruikt bij dieren

Het totale antibioticagebruik bij dieren daalde afgelopen jaar 2016 verder met 4,8 procent in vergelijking met 2015 en met 53 procent voor de meest kritische antibiotica.

In vergelijking met 2011 (het referentiejaar) resulteert dit inmiddels in een cumulatieve daling van 20 procent in het totale antibioticumgebruik bij dieren en 56,1 procent voor de kritische antibiotica. Dat blijkt uit het jongste BelVet-SAC rapport.

Advertising

Afgelopen jaar was de daling was het sterkst voor de quinolones (-57,5 procent), de tetracyclines (-15,2 procent), de macroliden (11,4 procent) en de polymyxines (-9,9 procent).

Voor wat deze laatste betreft, is het de vierde opeenvolgende daling waardoor het gebruik van colistine (familie van polymyxines) bij dieren in de afgelopen jaren met meer dan 54 procent is gedaald.

Dit is van groot belang aangezien colistine recent door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gerangschikt werd in de groep van kritisch belangrijke antibiotica met de hoogste prioriteit voor de volksgezondheid.

In 2016 werd ook een daling van 29 procent gerealiseerd in het gebruik van gemedicineerde voeders met antibiotica. In vergelijking met 2011 komt dit overeen met een cumulatieve daling van 38,2 procent.

Voor het volledige rapport klik op onderstaande link

Activiteiten en realisaties inzake de reductie van het antibioticagebruik bij dieren in België in 2016

Bron: AMCRA – 30 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *