Animab ontwikkelt middel tegen speendiarree

VIB kondigt een nieuwe spin-off aan, Animab. Het bedrijf ontwikkelt eetbare antistoffen om infectieziektes bij dieren te voorkomen. De startup vestigde zich in Gent en kon 3,4 miljoen euro startkapitaal ophalen. Animab zal de middelen gebruiken om een eerste product met de nieuwe techniek tegen speendiarree te ontwikkelen en een portfolio aan nieuwe producten voor de veeteelt op te starten.

Advertising

De antistoftechnologie die Animab gebruikt is gebaseerd op onderzoek en expertise binnen VIB, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. De antistoffen bootsen natuurlijke antilichamen na uit de moedermelk. VIB en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent hebben samengewerkt om deze antistoffen aan te passen om snel en nauwkeurig bepaalde darmziektes bij dieren te bestrijden, zonder de gezonde darmflora aan te tasten. Animab zet de samenwerking met deze academische onderzoeksgroepen nu verder om een scala aan antistoffen te ontwikkelen voor de bescherming van jonge dieren.

Het bedrijf legt zich in eerste instantie toe op de bescherming van biggen tegen speendiarree veroorzaakt door de enterotoxemische bacterie Escherichia coli (ETEC), maar zal zijn pijplijn snel uitbreiden met nieuwe producten die infecties met andere bacteriën en virussen tegengaan bij dieren.

Animab wordt geleid door CEO Alain Wille, die meer dan 25 jaar ervaring heeft op het gebied van diergezondheid en verschillende managementposities bekleedde bij Boehringer Ingelheim en Merial.

Vikram Virdi, die met zijn doctoraat de basis legde voor 11 jaar onderzoek naar eetbare antilichamen, versterkt het Animab team als Wetenschappelijk Directeur.

Nesya Goris is aangesteld als Technisch en Regulatoir Directeur bij Animab en combineert deze functie met haar rol als Chief Development Officer bij Virovet.

Tevens werd voormalig CEO en oprichter van Nuscience, Patrick Keereman, als voorzitter aangesteld van de raad van bestuur.

Animab kan rekenen op de steun van een Europees investeerdersconsortium dat 3,4 miljoen euro investeert. De kapitaalronde werd geleid door Seventure Partners en PMV, met participaties van Agri Investment Fund, V-Bio Ventures en VIB. De investeerders hebben de ambitie om het bedrijf verder te laten groeien via toekomstige financieringsrondes, zodat het innovatieve concept op de markt kan worden gebracht als commercieel product.

Bron: naar Animab – 27 oktober 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: