AVP: burgerlijke partijstelling tegen onbekenden

De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest zorgt voor grote en langdurige schade binnen de Belgische varkenssector. De drie leden van het Agrofront (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en de Fédération Wallonne de l’Agriculture) alsook de mengvoederfederatie BFA en FEBEV (de federatie van slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels) hebben daarom besloten zich burgerlijke partij te stellen in het dossier.

Hoewel de ziekte nog niet is uitgebroken in de varkensbedrijven en er geen enkel risico bestaat voor de volksgezondheid, heeft de aanwezigheid van de Afrikaanse varkenspest op Belgisch grondgebied toch verregaande economische gevolgen voor de varkenskolom.

Advertising

Door het verlies van exportmarkten en de moeilijkere afzet van varkensvlees op de intracommunautaire markt ontvangen de varkenshouders minder voor hun varkens ten opzichte van hun collega’s in het buitenland. De vleesverwerkende sector zit als gevolg hiervan met oplopende stocks waarvoor momenteel geen afzet mogelijk is. De diervoedersector ziet haar exportpositie fel bemoeilijkt. Verder zijn er nog de sanitaire maatregelen die van de gehele sector extra inspanningen vragen.

“Deze burgerlijkepartijstelling is niet louter symbolisch”, aldus wordt beklemtoond in de nota. “Door zich samen burgerlijke partij te stellen, kunnen de organisaties inzage verzoeken in het gerechtelijk dossier rond de Afrikaanse varkenspest en worden ze in kennis gehouden over het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek.”

Bron: Mededeling Agrofront+BFA+FEBEV – 11 oktober 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: