AVP Duitsland, update week 1 – ‘Diergezondheids-Troijka’ pakt varkenspest aan

Per 7 januari 2021 bevestigde het Friedrich-Loeffler Instituut (FLI), het Duitse referentielaboratorium voor besmettelijke dierziekten, weer 42 nieuwe besmettingen met Afrikaanse varkenspest op Duits grondgebied. Ze zijn allen afkomstig uit de bestaande kerngebieden in Oder-Spree en Märkisch Oderland. In totaal komt de stand van besmettingen in de deelstaat Brandenburg daarmee op 444 wilde zwijnen, of resten daarvan.

Advertising

Om verdere besmettingen en verspreiding van Afrikaanse varkenspest via wilde zwijnen te voorkomen wordt nu voortvarend werk gemaakt met het afschieten van de dieren in de diverse zones. Op de website van het district Spree-Neisse wordt elk dier gemeld. Dit nieuwe jaar zijn in het risicogebied nog slechts 5 zwijnen gedood. Maar vooral in de bufferzone wordt flink uitgedund. Daar zijn in de eerste 6 dagen van 2021 als 40 wilde zwijnen geschoten. Van ieder kadaver wordt een monster genomen en in een deelstaatlaboratorium onderzocht. In vrijwel alle gevallen is de uitslag nog negatief (vrij van AVP). Bij twijfel en bij een positief resultaat gaat het monster ter bevestiging naar het FLI.

Het bejagen in de kernzones en de gevarenzones wordt zoveel mogelijk beperkt om de aanwezige wilde zwijnen niet te verstoren. Dat zou immers de verspreiding van besmetting kunnen bevorderen. In de bufferzones wordt daarentegen wel sterk bejaagd. De diverse deelstaten zijn daarin niet gebonden aan voorschriften van het Duitse ministerie van Landbouw, maar kunnen de maatregelen aanpassen aan de lokale omstandigheden. Zo zijn er verschillende deelstaten die een premie van 150 euro per afgeschoten dier beschikbaar stellen waarbij eveneens een vrijstelling is gegeven van de kosten voor het verplichte Trichinose-onderzoek.

Advertising

De Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner heeft eind 2020 het initiatief genomen voor de oprichting van een zogenaamde ‘Diergezondheids-Troijka’ om samen met de ambtsgenoten van Polen, Tsjechië en Duitsland de Afrikaanse varkenspest aan te pakken. Nog deze maand januari zullen daartoe gesprekken worden voortgezet bij een gezamenlijk werkbezoek nabij de Poolse grens, aldus het Duitse ministerie van Landbouw in Berlijn.

Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: