AVP Duitsland – update week 42 – Voorlopig geen aanpassing van de gevarenzones nodig

Sinds afgelopen week is het aantal positief bevestigde gevallen van Afrikaanse varkenspest bij de grens met Polen in de Duitse deelstaat Brandenburg met 16 stuks toegenomen. Het betreft echter steeds vindplaatsen rond dezelfde locaties zodat geen aanpassingen van de gevarenzones, bufferzones en witte zones nodig zijn.

Er zijn tot dusverre drie regionale ´Landkreise´ betrokken. De voornaamste cluster aan gevonden wilde zwijnen situeert zich in het oorspronkelijke grensgebied van twee van deze Landkreisen: Spree-Neisse & Oder-Spree. In de statistieken worden deze als twee verschillende vindplaatsen aangeduid, maar in de praktijk is het feitelijk één aansluitend gebied. In die cluster zijn inmiddels 66 dode of zieke wilde zwijnen positief getest op AVP.

Advertising

Ongeveer 60 kilometer noordelijk bevindt zich een duidelijk gescheiden haard van tot dusverre 3 bevestigde AVP wilde zwijnen. Dat is in de regio Märkisch-Oderland. Na verdere analyse van het laatste gevonden kadaver constateert het Duitse onderzoeksinstituut Friedrich Loeffler Institut (FLI) op basis van de verregaande staat van ontbinding dat het dier waarschijnlijk al een maand geleden is gestorven.

Politie zoekt met drone

Met een drone zoekt een speciale eenheid van de Duitse politie de uitgestrekte natuurgebieden rond de grensrivier de Oder af. Op de beelden is duidelijk te zien dat het een slecht toegankelijke omgeving is met afwisselend, moerasgebieden, eilandjes in de rivier en bosgebieden. De drone heeft echter ook al een groep wilde zwijnen gevonden die waarschijnlijk is besmet met AVP. Zijn te herkennen op de beelden: een dode zeug (in het Duits: Brache) en, enkele meters verder, een achttal biggen (in het Duits: Frischlinge). Die zijn deels al zijn gestorven. Men waakt ervoor om het gebied in te trekken om eventueel toch ontsnappen van de biggen te voorkomen. Volgens een woordvoerder van het zoekteam van de politie zouden op deze manier in totaal al zo’n 30 zieke of dode dieren ontdekt zijn.

Het verantwoordelijke ministerie van de deelstaat Brandenburg, (Ministerium für Soziales, Gesundheit, Integration und Verbraucherschutz des Landes Brandenburg) roept jagers op om de wilde zwijnen in AVP-vrije gebieden buiten de bufferzones versterkt te bejagen. Alle geschoten of gevonden dieren moeten worden onderzocht op AVP. Dat gebeurt in eerste instantie in het laboratorium van de deelstaat Brandenburg. Wordt het staal daar positief getest, dan gaat het ter bevestiging naar het FLI.

Woordenlijstje

Wie zelf op zoek gaat naar informatie op Duitse websites kan allicht geholpen zijn met volgend woordenlijstje:

  • Brache = wildzwijn zeug
  • Keiler = wildzwijn beer
  • Frischling = wildzwijn big
  • Überläufer = tweejarig wildzwijn
  • Rotte = groep wildzwijnen

Bron: naar Lourens Gengler, correspondent voor Varkensbedrijf in Duitsland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: