AVP update 18 februari 2020

Met per 17 februari 2020 welgeteld 4.776 everzwijnen getest op het Afrikaanse varkenspest-virus, blijft de teller van het aantal positieve gevallen ten opzichte onze update op 20 januari 2020 onveranderd op 831 staan.

Hoewel er in de beschreven tijdspanne in de regio rond Etalle wel degelijk alweer 154 everzwijnenkadavers op AVP-getest werden, kon er dus geen enkel door AVP-aangetast dier aangeduid worden. Intussen gaat de jacht op de everzwijnen in het omschreven gebied – naar schatting nog zo’n 200-tal – verder.

Advertising

Als deze situatie gehandhaafd kan worden, zal er binnen afzienbare tijd met Europa opnieuw over het status ‘vrijheid van ziekte’ gepraat worden. Ter herinnering: het laatste besmette everzwijn werd op 11 augustus 2019 gedetecteerd. De vier andere nog gedetecteerde gevallen betroffen kadaverresten die bij ‘de opkuis’ van het gebied werden ontdekt.

Op zich dus geen verkeerd nieuws inzake AVP vanuit eigen land. In het buitenland echter blijft het virus oprukken. Met opvallend, afgelopen week een eerste geval op een varkensbedrijf in Griekenland, op amper 40 km van de Bulgaarse grens. Daarmee telt Europa nu 13 landen die met een infectie van Afrikaanse varkenspest op hun grondgebied kampen.

De situatie op de varkensbedrijven in Roemenië en Bulgarije baart zorgen. Polen lijkt de situatie op de varkensbedrijven onder controle te hebben, maar meldt wel steeds meer besmette everzwijnen. Zeer problematisch is dat er inmiddels op slechts 12 km van de Duitse grens met AVP-besmette everzwijnen gevonden zijn.

Ook in Slowakije, Servië en Hongarije gaat het om een snel stijgend aantal besmette everzwijnen.

Een en ander maakt dat we niet om de vaststelling heen kunnen dat het AVP-virus zich gestaag westwaarts verspreidt. Daarom andermaal een oproep om in deze bijzonder waakzaam te blijven en alle regels inzake bioveiligheid strikt te hanteren.

Voor de kaart van de omgeving rond Etalle zoals geactualiseerd op 17 februari 2020 klik

carte peste porcine 17_fevrier 2020.pdf

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: