AVP update: Luxemburgse bossen gaan terug open

Per 15 mei 2020 wordt de toegang tot de bossen in het zuiden van de provincie Luxemburg, de regio in de ban van Afrikaanse varkenspest onder de everzwijnenpopulatie, versoepeld.

Gelet op de coronamaatregelen zullen in eerste instantie enkel buurtbewoners van deze beslissing kunnen profiteren. Op dit moment moeten in België niet-essentiële verplaatsingen immers nog steeds uitgesteld worden. Ook verplaatsingen naar een tweede verblijf of vakantiehuis in eigen land zijn nog niet toegelaten.

Advertising

Het arrest dat de openstelling van de Gaumse bossen vanaf 15 mei 2020 aankondigt voorziet bovendien nog volgende beperkingen op de toegang, kwestie van de veiligheid van wandelaars te garanderen en het risico van verspreiding van het AVP-virus te voorkomen:

  • Verbod om de paden te verlaten, ook voor het plukken van paddenstoelen of bloemen.
  • Verbod op nachtverkeer; het afschieten van everzwijnen gaat immers door;
  • Verbod op spelletjes in het bos voor jeugdbewegingen.

AVP-teller onveranderd

Met per 11 mei 2020 welgeteld 5.132 kadavers van everzwijnen getest op Afrikaanse varkenspest, blijft de teller van het aantal positieve AVP-gevallen intussen op 833 staan. Dat is een status quo sinds onze vorige update van 16 maart.

Ter herinnering: de laatste positieve AVP-test dateert van 4 maart 2020 toen botten van een veel eerder overleden everzwijn in Bellefontaine teruggevonden werden tijdens de lopende ‘opkuis’ van het afgebakende gebied. Nog belangrijker is echter dat het inmiddels al van 11 augustus 2019 geleden is dat er in de regio nog Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld op een vers everzwijn.

Redenen genoeg dus om waakzaam te blijven ten aanzien van insleep van Afrikaanse varkenspest op onze varkensbedrijven.

Voor de kaart die de zones aanduidt geldig tot 15 september 2020 klik carte_ppa_limites_zone_ouverte_circulation_sous_conditions_apd_20200515_002

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: