AVP update: maatregelen voor 2e maal versoepeld

Het Afrikaanse varkenspestvirus circuleert nog steeds bij everzwijnen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Het virus werd reeds bij 815 wilde everzwijnen aangetoond maar de situatie is momenteel gestabiliseerd. De maatregelen bij gedomesticeerde varkens worden daarom voor een tweede maal versoepeld.

Ter herinnering: in februari 2019 werd het verzamelverbod een eerste keer versoepeld en was het opnieuw toegelaten om varkens van verschillende bedrijven op eenzelfde voertuig te laden om naar het slachthuis te vervoeren.

Advertising

Sinds 7 juni 2019 is het verzamelen van slachtvarkens op een erkend verzamelcentrum klasse 2 opnieuw toegelaten. Uiteraard moeten hierbij de nodige bioveiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. De rest van de regelgeving blijft van kracht.

Het FAVV herinnert aan de bioveiligheidsmaatregelen die op het gehele grondgebied van toepassing zijn:

  • De toegang tot iedere plaats waar varkens worden gehouden is beperkt tot de personen die strikt noodzakelijk zijn voor de goede werking van het bedrijf. Er mag geen enkel contact worden toegelaten tussen het publiek en de varkens (suidae), met inbegrip van kinderboerderijen en dierentuinen.
  • Het is verboden om varkens te voederen met keukenafval.
  • Alle vervoersmiddelen die worden gebruikt voor het vervoer van de varkens moeten worden gereinigd en ontsmet na ieder transport.
  • Alle varkenshouders moeten een beroep doen op hun dierenarts wanneer ze ziektetekens vaststellen. Alvorens een behandeling in te stellen, moet de dierenarts monsters nemen en die doorsturen naar DGZ of Arsia voor analyse op Afrikaanse varkenspest.
  • Het is verboden om een gedood everzwijn of delen ervan mee te nemen naar een plaats waar varkens worden gehouden.
  • Het is verboden om binnen de 72 uur nadat u in contact bent gekomen met een everzwijn in contact te komen met varkens.

Waals minister van Natuur en Bos Collin van zijn kant maakte dan weer bekend dat de volledige populatie everzwijnen in het afgebakende gebied nu afgemaakt zal worden. Overheidsambtenaren zullen de klus klaren.

Bron: DGZ naar FAVV – 7 juni 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: