AVP update – Overdracht via boswerktuigen niet onbestaande

Van de 3.029 everzwijnen die tot nog toe op Afrikaanse varkenspest getest zijn, bleken er op 11 juni 2019 821 besmet met het virus. De situatie stabiliseert zich dus verder. Maar waakzaamheid blijft geboden. Temeer daar uit een advies van het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap blijkt dat het hervatten van de bosbouwwerkzaamheden in de met Afrikaanse varkenspest besmette zone niet geheel zonder risico is voor de verdere verspreiding van het AVP-virus bij wilde everzwijnen.

Het Wetenschappelijk Comité schat dit risico in als ‘gemiddeld’.

Advertising

In het advies wordt er met klem op gewezen dat het aantal aannemers die de bosbouwwerkzaamheden uitvoert beperkt is – er is sprake van slechts een 10-tal aannemers – zodat die zich vaak moeten verplaatsen. En dit de natuurlijke biotoop van de everzwijnen.

“Gezien het invasieve karakter van de bosbouwwerkzaamheden bestaat is het mogelijk dat zij in contact komen met gecontamineerd materiaal – kadavers of uitwerpselen – in zone II. De kans is dus reëel dat het virus via deze werkzaamheden verspreid raakt”, aldus nog het advies.

Voor het volledige advies klik Sneladvies AVPbosbouwwerkenzaamheden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: