AVP: update week 13

De jongste FAVV-update van het aantal door Afrikaanse varkenspest geïnfecteerde everzwijnen in de regio van Etalle dateert van 26 maart. De teller stond toen op 708.

Advertising

Afgelopen week werd maakt Waals minister van natuur en platteland, René Collin, zijn intentie bekend om vanaf 6 april de bossen in de Gaumestreek weer open te stellen voor wandelaars. Uit een bevraging door de lokale toeristische dienst is immers gebleken dat 4 op 10 belanghebbenden (horecazaken en logiesverstrekkers) verklaarden dat de afbakening van het bewakingsgebied voor AVP impact had op hun zaak.

Vanuit de landbouworganisaties werd alvast vol onbegrip gereageerd. Zowel ABS-voorzitter Hendrik Vandamme als BB-voorzitter Sonja De Becker stelden de beslissing ‘onbegrijpelijk en onverantwoord’ te vinden.

Advertising

Maar ook federaal minister van Landbouw Denis Ducarme liet zich niet onbetuigd. Hij voelde zich duidelijk gepasseerd want verklaarde de beslissing van Collin ‘via de pers’ vernomen te hebben. Ducarme vroeg het FAVV prompt om een advies ter zake. Concreet werd het Wetenschappelijk Comité van het FAVV verzocht om een onderbouwd advies waaruit de garantie zou blijken dat het openstellen van het gebied geen enkel risico inhoudt voor de varkenssector.

Het blijft dus afwachten of de wandelwegen bij de start van de Paasvakantie inderdaad open zullen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: