AVP update week 14

Op 5 april telde het FAVV 719 door Afrikaanse varkenspest geïnfecteerde everzwijnen in de regio van Etalle. Weer 11 stuks meer dan op 26 maart 2019.

Het aantal door AVP-geïnfecteerde everzwijnen blijft dus oplopen. Dit alles heeft er Waals minister van natuur en platteland, René Collin, niet van kunnen weerhouden om per 6 april een deel van de de bossen in de Gaumestreek weer open te stellen voor wandelaars. Een beslissing die door Vlaams minister van Landbouw, Koen Van den Heuvel ‘onbegrijpelijk’ werd genoemd.

Advertising

In het gedeelte van het afgebakende gebied dat nu opengesteld werd zijn de laatste weken weliswaar geen nieuwe gevallen van AVP gemeld. Overigens blijven de bossen van Ardenne, Neufchâteau, Chiny, Rulles wel degelijk afgesloten. In de opengestelde gebieden werden flankerende maatregelen afgekondigd gaande van ‘op de paden blijven’ tot zelfs ‘schoenen en fietsen ontsmetten met bleekwater’.

Dat alles is echter niet van aard om de landbouworganisaties te paaien. BB-voorzitter De Becker vindt de beslissing van Colin niet alleen onbegrijpelijk maar ook onverantwoord. ‘Dit is het noodlot tarten’, luidt het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: