AVP update week 15

Afgelopen week werd de telling van het aantal door Afrikaanse varkenspest geïnfecteerde everzwijnen in de regio van Etalle niet geactualiseerd. Dat heeft allicht met de vakantieperiode te maken. Officieel staat de teller dus nog steeds op 719, de update van 5 april. De crisis is echter nog lang niet voorbij.

Waakzaamheid blijft geboden, zeker wanneer de vakantiegangers uit de Ardennen terug naar Vlaanderen komen. Houd jullie bedrijven onder alle omstandigheden netjes op slot AUB.

Advertising

Vanop het economische front is er intussen goed nieuws. De varkensprijzen zijn aan een opmerkelijke – veel te snelle volgens sommigen (vleesfabrikanten vooral) – remonte begonnen. De reden daarvan dient – zoals eerder in het vakblad Varkensbedrijf geduid – gezocht in China. Dat krijgt de varkenspest niet onder controle. In de hoop daar alsnog in te slagen werden er afgelopen maanden naar verluidt al meer dan één miljoen varkens geslacht.

Volgens een recent rapport van Rabobank zou China 200 miljoen van zijn 360 miljoen varkens moeten ruimen. De overheid is als de dood voor onvrede onder de burgerbevolking en dus moet China nog meer dan vroeger aan de varkensvleesimport.

Vermelden we tevens dat er afgelopen week goed gevolg werd gegeven aan de oproep van De Ambrassade en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz naar terreinen of gebouwen als locaties voor zomerkampen. Het platform SOS Zomerkamp kreeg naar verluidt al meer dan 60 terreinen aangeboden, naar we aannemen op AVP-veilige stekken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: