AVP update week 21 – Hoopvol Spaans onderzoek

Volgens de update van het Waals Gewest op 27 mei 2019 staat de teller van het aantal door Afrikaanse varkenspest geïnfecteerde everzwijnen in de regio van Etalle nu op 814 en dit op een totaal van 2.846 analyses. Er werden dus alweer 5 nieuwe AVP-positieve gevallen gedetecteerd. Intussen is er wel hoopvol nieuws vanwege Spaanse onderzoeker die werk maken van de bestrijding van Afrikaanse varkenspest.

Onderzoekers van het VISAVET Health Surveillance Centre, dat deel uitmaakt van de Universidad Complutense in Madrid, zijn erin geslaagd om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest. De eerste proeven op everzwijnen zijn veelbelovend.

Advertising

Aan de hand van het serum van een besmet everzwijn uit Letland slaagden de onderzoekers erin een vaccin te creëren. Dit vaccin kan via het voer toegediend worden en is volgens de eerste onderzoeken effectief in 92 procent van de gevallen. Geïmmuniseerde everzwijnen blijken de aangemaakte antistoffen via direct contact ook doorgeven aan hun soortgenoten. Dit zou de bestrijding van de ziekte aanzienlijk vergemakkelijken.

Voordat het vaccin op grote schaal geproduceerd en toegevoegd wordt aan lokaas voor everzwijnen, moet wel de veiligheid nog getest worden. Een wereldwijde remedie tegen de Afrikaanse varkenspest laat voorlopig dus nog even op zich wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: