AVP: update week 39

Bij het schrijven van deze lijnen was het totaal aantal met het AVP-virus aangetaste everzwijnen in België opgelopen tot 15. Dat zijn er 10 meer dan vorige week. De afgebakende zone wordt nu uitgebreid met gemeenten Buzenol, Ethe, Lagland en St-Léger.

De bedrijfsleider van één van de grotere bedrijven in het gebied (meer bepaald in Tintigny) zag zich inmiddels verplicht om 400 kerngezonde biggen te euthanaseren. Reden: gebrek aan plaats voor de verdere opfok en gebrek aan een afnemer. Niemand wilde de dieren.

Advertising

Op aangeven van federaal minister van Landbouw Ducarme werd mede daarom – maar vooral als ultieme voorzorgsmaatregel tegen een overdracht van het AVP-virus van evers naar varkens – , na afloop van een interministerieel overleg (met zijn collega’s Collin en Schauvliege) op woensdag 26 september beslist tot het uitvaardigen van een ministerieel besluit dat voorziet in het opruimen van alle varkens in de afgebakende zone. Er is sprake van zo’n 4.000 stuks.

Het opsporen van besmette everzwijnen gaat intussen verder. Het callcenter van de Waalse Overheidsdienst waar die gevallen gemeld moeten worden blijft bereikbaar op het nummer 1718. Het Waalse agentschap Natuur en Bos zal, in een kleiner gebied rond de besmetting, ook de everzwijnen opruimen.

Op vraag van Waals minister Collin werd in de loop van de week een groen nummer geopend (0470.84.18.67) waarop de betrokken producenten rechtstreeks met hun vragen terechtkunnen.

Het Voedselagentschap heeft de webpagina waarop er specifiek gecommuniceerd wordt over Afrikaanse varkenspest een nieuwe look gegeven. Het ontwerp mag gezien zijn. Deze link verdient dan ook een plaatsje in jullie favorieten: http://www.favv-afsca.be/avp/

Dit alles heeft jammer genoeg niet kunnen voorkomen dat het lijstje met landen die de import van Belgisch varkensvlees of afgeleiden/bijproducten daarvan, hebben opgeschort nog is aangegroeid met (o.a.) Servië, Uruguay, Australië en Maleisië. Maar ook een aantal EU-landen, en naar verluidt zelfs binnenlandse klanten, doen moeilijk. De Belgische varkensprijsnoteringen moesten deze week behoorlijk inleveren. Er zal een diplomatiek offensief nodig zijn.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: