AVP: update week 44

Volgens het jongste (30.10.2018) FAVV-bericht werden er nu al 155 everzwijnen geteld met Afrikaanse varkenspest, 41 gevallen meer dan het aantal meldingen vorige week.

Toch weer een fikse stijging, maar gelukkig blijft de besmetting nog steeds beperkt tot de afgebakende zone van 63.000 ha.

Advertising

Er viel deze week – nog een goede zaak – weinig AVP-nieuws te rapen. Wel lieten de Franstalige jagers van zich horen. De Royal Saint-Hubert Club de Belgique verklaarde ten aanzien van een Belga-journalist een vergoeding te verwachten voor de geleverde inspanningen inzake de jacht op en het opruimen van besmette everzwijnen. De jagers verwezen daarbij naar een regeling in Oost-Europa waar naar verluidt volgende tarieven betaald worden:

  • 153 euro voor een jong everzwijn;
  • 306 euro voor een volwassen dier;
  • 192 euro per gevonden karkas.

Genoemde jagersvereniging dringt ook aan op een promotiecampagne ‘om het vertrouwen van de consument in Waals wild te herstellen.’

De Vlaamse landbouworganisaties blijven zich intussen zorgen maken over de everzwijnenpopulatie in Vlaanderen. Vooral de situatie in Limburg baart zorgen. Het ABS kondigde in dit verband een actie aan in Hechtel-Eksel op maandag 5 november kort na de middag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: