Baanbrekend onderzoek: LivaPig®, tot 3% verbeterde bigvitaliteit

De zeugenproductiviteit in onze regio neemt nog steeds fors toe en is toonaangevend voor heel Europa. Jaarlijks komt er bijna 0,5 geboren big per zeug bij. Als gevolg van deze grote tomen wordt een goede bigvitaliteit bij geboorte een steeds grotere uitdaging. Daarbij is de biggensterfte een belangrijk onderwerp in het maatschappelijk debat. Het is voor de sector van belang dat de biggensterfte afneemt. Mogelijkheden voor verbetering zijn er met de juiste zorg en de juiste voeding op het juiste moment.

Doodgeboren biggen maken zo’n 3 tot 8 procent uit van het totaal aantal geboren biggen en 10 tot 20 procent van de levend geboren biggen sterven voor het spenen. Dit alles leidt tot financiële en emotionele verliezen voor de varkenshouder. Vitale biggen bij geboorte zijn daarenboven ook cruciaal voor het afleveren van robuuste en kwalitatieve speenbiggen.

Om ‘Piglet Livability’, de bigoverleving in de kraamstal, te verhogen heeft Cargill LivaPig® ontwikkeld, onder het bestaand Livelle® zeugenvoedingsconcept.

LivaPig is een mix van exclusieve ingrediënten op basis van gepatenteerde Cargill-technologie Proxymum®, dat de prestaties van stikstofoxide verhoogt. Wanneer we Livapig toevoegen aan het zeugenrantsoen in de kraamstal, zorgt dat voor een verhoogde doorbloeding van de baarmoeder en placenta. Hierdoor wordt de toevoer van voedingstoffen en zuurstof naar de ongeboren biggen bevorderd en verloopt het werpproces vlotter. Door een verhoogde zuurstofdruk in de navelstreng bij geboorte verhoogt de kans op meer levend geboren en vitalere biggen. Vitaal geboren biggen gaan sneller naar de uier en hebben zo meer kans op opname van voldoende, kwalitatieve biestmelk, wat de bigoverleving verder ten goede komt. Door de verhoogde bloedstroom naar de biggen de week voor de geboorte, worden ook meer voedingstoffen aangeleverd wat kan leiden tot een verhoogd geboortegewicht. Het voeren van LivaPig gedurende de gehele lactatieperiode resulteert tevens in hogere dagelijkse groei van de biggen tot aan spenen.

Deze effecten van LivaPig zijn wetenschappelijk bewezen en uitvoerig bevestigd in meer dan 20 praktijkproeven in heel Europa; een aantoonbaar gemiddelde verbetering van >3% vitaliteit, naast onderschreven klantervaringen ten aanzien van een sneller en vlotter werpproces, meer levend geboren biggen, hogere geboorte- en speengewichten.

Ook benieuwd naar de baanbrekende oplossing LivaPig? Bezoek Cargill dan op de Dutch Pork Expo te Venray op 16 en 17 april, stand E113 in hal 1.

Niet aanwezig op de Dutch Pork Expo of al nieuwsgierig? www.provimi.eu/nl-livapig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: