BB wil dat varkenspestdraaiboek aangepast wordt

De sectorvakgroep Varkens van Boerenbond wil dat het draaiboek dat de basis vormt voor de bestrijding van varkenspest in België herzien wordt.

In hun jongste vergadering (Leuven 27 februari) duidden de leden varkenshouders met klem op de actuele dreiging inzake Afrikaanse varkenspest. Ze stelden dat, omdat het al lang geleden is dat de ziekte zich nog in onze regio manifesteerde, een en ander in het draaiboek aangescherpt dient te  worden.

Advertising

De tijden zijn immers veranderd. Zo is bedrijfsmanagement volgens een of ander meerwekensysteem inmiddels sterk ingeburgerd. Dat maakt volgens de varkenshouders dat er ‘weinig of geen buffercapaciteit meer is om een periode met een vervoersverbod te overbruggen’. Dat is problematisch in geval van een lange periode van vervoerbeperkingen in afgebakende gebieden.

Volgens het verslag van de vergadering in Boer&Tuinder gepubliceerd moet er daarom ‘de komende maanden gezocht worden naar creatieve oplossingen om de bedrijfsvoering te waarborgen in de afgebakende gebieden’. Beklemtoond wordt dat ‘daarbij de commerciële belangen van de toelevering of afnemende bedrijven geen obstakel mogen zijn.’

Bron: Boer&Tuinder – 16 maart 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *