Belang keel en schouder in totale waardering varkenskarkas gestegen

In het kader van een EIP-project ging de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders (VPOV) na in welke deelstukken een karkas kan worden opgedeeld, wat het gewichtsaandeel is van de verschillende deelstukken én wat het economisch belang van elk deelstuk is.

Bij een Belgische snit onderscheiden we in de eerste plaats de schouder. Vervolgens krijgen we de carré of de ribstukken. Dit stuk beslaat de gehele bovenhelft van een varken, vanaf de kop tot aan de staart, dus inclusief de spiering en de heup, en waarbij de haas intact blijft. Het derde deelstuk is dan de buik. En het vierde en laatste deelstuk is dan uiteraard de ham. De resterende (kleinere) deelstukken zijn dan nog de keel, de voorschenkels en het rugspek (of bandspek).

Advertising

VPOV berekende voor de jaren 2011 tot en met vandaag de waarde van elk deelstuk en zo het waarde-aandeel in de totale waarde van het karkas. Uit de analyse gepubliceerd in de oktobereditie van het vakblad Varkensbedrijf blijkt dat de carré zowel naar gewichtsaandeel als naar waarde het belangrijkste deelstuk is, doch dat het economisch belang stelselmatig afneemt.

De ham, naar gewichtsaandeel het tweede deelstuk, is ook in euro de nummer twee. Maar doordat de carré wat van zijn pluimen laat, neemt de ham de laatste jaren regelmatig de koppositie over in de economische waardering.

Opvallend is tevens dat de schouder, in gewicht het derde deelstuk, stelselmatig stijgt wat betreft economisch belang. Tenslotte ziet VPOV een sterke opgang van het belang van de buik in 2016 en 2017. In 2018 zakte dit belang, eerst lichtjes, maar met de Afrikaanse varkenspest daalde de buik sterk in waarde, waardoor het economisch belang van de buik opnieuw op eenzelfde niveau zit als de periode vóór 2016.

Voor het volledige artikel klik Economisch belang van elk deelstuk in de totale waarde van waarde het karkas

Als producentenorganisatie poogt VPOV de werking van de markt bloot te leggen en te duiden. Ben je varkenshouder en wil je meer weten over de werking van VPOV? Zend dan een mail naar info@vpov.be met vermelding van je naam en telefoonnummer. Dan nemen we contact met je op. Voor meer informatie: www.vpov.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: