België vraagt Afrikaanse varkenspestvrije status aan

Het is gebeurd! De Belgische overheid heeft de aanvraag voor het verkrijgen van de Afrikaanse varkenspestvrije status ingediend bij de wereldorganisatie voor dierengezondheid, de OIE.

Ter herinnering: ons land was die vrije status verloren sinds het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bij everzwijnen in september 2018 en de meeste exportbestemmingen, buiten de EU, hadden daarop hun grenzen gesloten voor Belgisch varkensvlees. De aanvraag van de vrije status geeft aan dat de Afrikaanse varkenspest bij ons bedwongen is.

De AVP-vrije status kan maar opnieuw verkregen worden als kan aangetoond worden dat het Afrikaanse varkenspestvirus meer dan 1 jaar niet meer voorkomt op het grondgebied. Het is evenwel geen uitgemaakte zaak dat het statuut onmiddellijk zal worden bekomen, aangezien de OIE zich moet buigen over de argumentatie van de datering van de gevonden beenderen.

Het laatste positieve everzwijn in de afgebakende gebieden dateert van 11 augustus 2019. Tot begin maart zijn er nog wel beenderen van positieve everzwijnen gevonden, die al maanden voordien gestorven waren. Ondertussen blijven de exportbeperkende maatregelen vanwege de derde landen gehandhaafd, waardoor we ons varkensvlees verder moeten afzetten op de interne Europese markt.

“Het verkrijgen van de AVP-vrije status zorgt ervoor dat de export van Belgisch varkensvlees naar landen buiten de EU weer mogelijk wordt en dat zal onze varkensboeren eindelijk weer wat zuurstof en toekomstperspectief bieden”, stelt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker in een reactie op de aanvraag. “Bovendien zou het ook ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland.”

Volgens Boerenbond moet het invoeren van de AVP-vrije status gepaard gaan met een doorgedreven beleid rond het wildbeheer van everzwijnen om te voorkomen dat de ziekte in ons land zou opflakkeren en opnieuw een ernstig risico voor de gezondheid van onze varkens zou vormen.

Bron: naar BB – 28 oktober 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: