“De biggenfokkers zijn terug de dupe”

De marges bij de drie voorbeeldbedrijven die het vakblad Varkensbedrijf hanteert om een vinger aan de pols te houden inzake de conjunctuur in de Belgische varkenshouderij, zijn afgelopen maand zo goed als in rook opgegaan.

“De OVR-ZEUGENBEDRIJF vertoont zoals voorspeld al een rode kleur”, constateert Pol Meerschman (PKS). “De markt zit letterlijk vol. Slachterijen krijgen veel en zware varkens aangeboden. De twee feestdagen – lees 2 slachtdagen minder (31 oktober in Duitsland en 1 november in de EU) – doen er uiteraard ook geen goed aan. Duitse slachterijen proberen de prijs laag te houden om zo de herfst in te gaan. Nochtans wordt het aangeboden vlees relatief vlot verkocht. Maar varkenshouders proberen de daling vóór te zijn en bieden massaal varkens aan. Er wordt stabiliteit verwacht nu de slachtdagen terug normaal zijn.”

Advertising

“Dit alles maakt dat de biggenfokkers terug de dupe zijn. Er worden door de grote mesters pas varkens opgezet als de biggenprijs laag genoeg is. Dus moet nu ook de Duitse biggenprijs euro’s toegeven ondanks de zeer sterke laatste maanden.”

“Grondstoffen/voerprijzen blijven zoals verwacht vrij stabiel. Links en rechts horen we wel van tegenvallende oogsten (sojaoogst in Brazilië en Argentinië, maïsoogst in Australië) maar die worden dan weer gecompenseerd door betere oogsten elders in de wereld maar vooral door de nog steeds grote stocks van graan. Hier hoeven we dus vooral niet bang te zijn om plots hoge voerprijzen te krijgen.”

“De rekening voor de varkenshouders zal al bij al positief zijn op het einde van het jaar maar de hoogconjunctuur mocht wat ons betreft wel wat langer hebben geduurd.”

Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer oktober 2017

Bron: Vakblad Varkensbedrijf België – editie november 2017

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *