China nog altijd spelbepaler op varkensvleesmarkt

De varkensmarkt zit redelijk dicht. Zowel biggen- als varkensprijzen veranderen niet of nauwelijks. Het aanbod aan varkens is dan ook redelijk groot. Biggen die enkele maanden geleden ondanks de hoge prijzen vlot werden opgelegd komen nu als varken op de markt.

In Nederland worden zelfs varkens doorgeschoven naar volgende weken. Toch zakt de prijs niet omdat de grote concerns nog altijd vlot de weg naar Azië en voornamelijk China vinden. Slachterijen die op de thuismarkt actief zijn hebben het iets moeilijker en zouden de prijzen het liefst zien dalen.

Advertising

China is dus nog altijd de spelbepaler. De VS zit dicht bij een megadeal met China waarbij zo’n 100.000 ton varkensvlees zou worden verzonden richting China. Uiteraard zal dit een invloed hebben op de Europese markten. In Europa wordt Spanje steeds meer de grote leverancier aan China zodat de ruimte in Europa zoals gezegd nog niet helemaal dicht zit. Daarom dus nog altijd stabiele maar geen stijgende prijzen.

De lichte stijging van de granen heeft omzeggens geen invloed op de OVR’s. De marges zijn nog steeds meer dan voortreffelijk. Alhoewel de biggenprijs in verhouding toch wat hoger zou mogen noteren. In Duitsland zijn naar verluidt al hier en daar biggen moeilijk te plaatsen. Uiteraard is dit voor onze noorderburen een groter probleem dan voor ons, maar ook hier zal dit invloed hebben.

Voor de volledige cijfers klik Conjunctuurbarometer september 2019

Bron: Pol Meerschman – vakblad Varkensbedrijf editie oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: